Палачинки
Има ли деца – от малки до най-големи, които не обичат палачинки? Може би, но едва ли са повече от 5 на света. Истината е, че и възрастните ги обожават, но често ги смятат за прекалена глезотия. Палачинките са едно домашно удоволствие, което създава истински уют и изпълва къщата с умилителни ухания. Последвайте съветите на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова, за да приготвите едни изключително вкусни палачинки.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 3 яйца
- 2 ч. ч. пресято брашно
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 300 мл прясно мляко
- 300 мл газирана вода или бира
- 2 с. л. масло
- за пълнежа:
- 1 ч. ч. свежи червени плодове
- 2 с. л. конфитюр от малини или ягоди
- 1 с. л. ситно нарязани листа от мента
- 4 с. л. ванилов сладолед или цедено кисело мляко
- за шоколадовия сос:
- 50 г шоколад
- 50 мл сметана
- 1 ч. л. глюкоза
-
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват леко с вилица или тел.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква със захарта и солта.
- 3.
Към брашното се добавят яйцата и млякото. Разбърква се на гъста еднородна смес с помощта на бъркалка. Добавя се газираната вода, разбърква се добре и сместа се прецежда. Оставя се в хладилника да постои 1 час. Гъстотата на тестото трябва да бъде като на течна сметана. Ако е по-гъсто, палачинките ще станат по-дебели. В такъв случай може да се добавят още 30 - 50 мл прясно мляко.
- 4.
Маслото се стопява в тиган с диаметър до 26 см. Горещото масло се прибавя към тестото за палачинките и се разбърква. Черпак от сместа се сипва в сгорещения намаслен тиган. Палачинките трябва да са много тънки. Когато краищата им се зачервят, се обръщат от другата страна.
- 5.
Палачинките стават най-вкусни, ако преди наливането на всеки черпак тесто в тигана се стопи малка бучка масло.
- 6.
За пълнежа нарязаните плодове се разбъркват с конфитюра и ментата.
- 7.
За соса сметаната се кипва заедно с глюкозата. С врящата смес се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи.
- 8.
Палачинките се намазват с пълнежа и може да се завият на руло или да се сгънат на четири. Поднасят се с топка сладолед, шоколадов сос и пудра захар.