Начало За нас Реклама Контакти

Палачинки

Снимка за Палачинки
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Има ли деца – от малки до най-големи, които не обичат палачинки? Може би, но едва ли са повече от 5 на света. Истината е, че и възрастните ги обожават, но често ги смятат за прекалена глезотия. Палачинките са едно домашно удоволствие, което създава истински уют и изпълва къщата с умилителни ухания. Последвайте съветите на нашия шеф-готвач Ивелина Иванова, за да приготвите едни изключително вкусни палачинки.  

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  1. 3 яйца
  2. 2 ч. ч. пресято брашно
  3. 1 с. л. захар
  4. 1 ч. л. сол
  5. 300 мл прясно мляко
  6. 300 мл газирана вода или бира
  7. 2 с. л. масло
  8. за пълнежа:
  9. 1 ч. ч. свежи червени плодове
  10. 2 с. л. конфитюр от малини или ягоди
  11. 1 с. л. ситно нарязани листа от мента
  12. 4 с. л. ванилов сладолед или цедено кисело мляко
  13. за шоколадовия сос:
  14. 50 г шоколад
  15. 50 мл сметана
  16. 1 ч. л. глюкоза

  17.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват леко с вилица или тел.

  2. 2.

    Брашното се пресява и се разбърква със захарта и солта.

  3. 3.

    Към брашното се добавят яйцата и млякото. Разбърква се на гъста еднородна смес с помощта на бъркалка. Добавя се газираната вода, разбърква се добре и сместа се прецежда. Оставя се в хладилника да постои 1 час. Гъстотата на тестото трябва да бъде като на течна сметана. Ако е по-гъсто, палачинките ще станат по-дебели. В такъв случай може да се добавят още 30 - 50 мл прясно мляко.

  4. 4.

    Маслото се стопява в тиган с диаметър до 26 см. Горещото масло се прибавя към тестото за палачинките и се разбърква. Черпак от сместа се сипва в сгорещения намаслен тиган. Палачинките трябва да са много тънки. Когато краищата им се зачервят, се обръщат от другата страна.

  5. 5.

    Палачинките стават най-вкусни, ако преди наливането на всеки черпак тесто в тигана се стопи малка бучка масло.

  6. 6.

    За пълнежа нарязаните плодове се разбъркват с конфитюра и ментата.

  7. 7.

    За соса сметаната се кипва заедно с глюкозата. С врящата смес се залива нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се стопи.

  8. 8.

    Палачинките се намазват с пълнежа и може да се завият на руло или да се сгънат на четири. Поднасят се с топка сладолед, шоколадов сос и пудра захар.


Галерия
Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари