Пай от кафяв ориз и сирене тофу
Кафяв ориз, тофу и много пресни зеленчуци – всепризнати за изключително здравословни, тези продукти заедно с ядките и киселите краставички, са чудесните вкусови акценти на този щедър и полезен пай.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 ч. ч. кафяв ориз или дългозърнест ориз
- 250 г настъргано сирене тофу с подправки или кашкавал
- 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 1 к. л. чесън на прах
- 1 к. л. риган
- 2 настъргани тиквички
- 1 печена червена чушка, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. малки кисели краставички, разрязани на две
- 3 с. л. препечени бадеми или орехи
- 3 яйца
- 1 ч. ч. кисело мляко
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се сварява до готовност в 2 ½ ч.ч. вода.
- 2.
Смесват се готовият ориз, сиренето, лукът, тиквичките, чушката, краставичките, бадемите, чесънът на прах, риганът, яйцата и млякото. Всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер.
- 3.
Сместа се изсипва в намаслена тавичка с диаметър 24 см и се пече на 190°С около 30 мин., или докато се втвърди.
- 4.
Готовият пай се оставя за 5 мин. във формата и се обръща. Сервира се нарязан на парчета, гарниран с кисело мляко и свежи подправки.