Начало За нас Реклама Контакти

Овесен ягодов сладкиш

Снимка за Овесен ягодов сладкиш
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна

Овесените ядки в сладкишите правят обичайната им гладка текстура едрозърнеста и по-интересна, а конфитюрът от ягоди добавя плодови и фини карамелени вкусове.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за ягодовия конфитюр:
  • 120 г захар
  • 1 ч. л. ябълков пектин на прах
  • 300 г ягоди, едро нарязани
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • за сладкиша:
  • 125 г меко масло
  • 120 г кафява захар
  • 4 с. л. мед
  • 2 яйца
  • 150 г овесени ядки
  • 100 г брашно за кекс с набухватели
  • 100 г пълнозърнесто брашно
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 100 г филирани бадеми или орехи
  •  пудра захар за поръсване
  •  сладолед за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    Захарта се разбърква с пектина. Слагат се ягодите, сипват се в тиган и се слагат на силен огън при непрекъснато разбъркване за 7-8 мин., докато сместа се сгъсти и стане на сладко. Прибавя се балсамовият оцет и се разбърква още 1 мин.

  • 2.

    За сладкиша маслото се разбива със захарта и меда. Добавят се яйцата едно по едно. Слагат се овесените ядки и двата вида брашно със содата.

  • 3.

    Половината от сместа се разстила на дъното на форма с подвижни стени с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Отгоре се намазва с конфитюра.

  • 4.

    Другата половина от тестото се смесва с филираните бадеми. Разпределя се върху сладкото, като се натрошава

  • 5.

    Пече се в загрята фурна на 170° С около 25 мин. или докато се зачерви. Охлажда се и се поръсва с пудра захар. Може да се гарнира със сладолед. 

Галерия
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари