Овесен ягодов сладкиш
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за ягодовия конфитюр:
- 120 г захар
- 1 ч. л. ябълков пектин на прах
- 300 г ягоди, едро нарязани
- 1 с. л. балсамов оцет
- за сладкиша:
- 125 г меко масло
- 120 г кафява захар
- 4 с. л. мед
- 2 яйца
- 150 г овесени ядки
- 100 г брашно за кекс с набухватели
- 100 г пълнозърнесто брашно
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 100 г филирани бадеми или орехи
- пудра захар за поръсване
- сладолед за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Захарта се разбърква с пектина. Слагат се ягодите, сипват се в тиган и се слагат на силен огън при непрекъснато разбъркване за 7-8 мин., докато сместа се сгъсти и стане на сладко. Прибавя се балсамовият оцет и се разбърква още 1 мин.
- 2.
За сладкиша маслото се разбива със захарта и меда. Добавят се яйцата едно по едно. Слагат се овесените ядки и двата вида брашно със содата.
- 3.
Половината от сместа се разстила на дъното на форма с подвижни стени с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене. Отгоре се намазва с конфитюра.
- 4.
Другата половина от тестото се смесва с филираните бадеми. Разпределя се върху сладкото, като се натрошава
- 5.
Пече се в загрята фурна на 170° С около 25 мин. или докато се зачерви. Охлажда се и се поръсва с пудра захар. Може да се гарнира със сладолед.