Оризови кюфтета
Едно от най-известните сицилиански ястия са хрупкавите оризови аранчини, които понякога се приготвят и от изостанало от предния ден ризото.
СъставНеобходими продукти за 2-3 порции
- 1 ч. ч. ориз
- 200 г настърган овчи кашкавал
- 3 яйца
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 ч. ч. трохи от хляб
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива под течаща вода в цедка, докато стане прозрачен. Залива се с 2 ч. ч. вода, добавя се ½ ч. л. смляна морска сол, покрива се с капак и щом заври, се оставя да къкри 12 мин. Без да се отваря, се отстранява от огъня и се оставя още 15 мин. Разрохква се с вилица. Оставя се да изстине.
- 2.
Оризът се разбърква с кашкавала, 2 яйца, магданоза и лъжичка чубрица, по желание. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформят се кюфтенца. Всяко се топва в останалото разбито яйце и в хлебните трохи. Слагат се в тавичка, поръсват се с олио или зехтин и се запичат 20 мин. на 190° С, докато се зачервят добре.