Начало За нас Реклама Контакти

Оризови кюфтенца с праз

Снимка за Оризови кюфтенца с праз
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Днес ви запознаваме с поредната интерпретация на вездесъщите кюфтета. За месоядните традиционалисти оризовата им същност вероятно е прекалена, но не всичко в кухнята са "плътски удоволствия". Все пак разнообразието е в основата на живота!

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 1 ч. ч. ориз с обли зърна
  • 2 яйца
  • 1 стрък праз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. босилек или магданоз, нарязан на ситно
  • 100 г овче сирене, нарязано на малки кубчета
  •  сол и пипер на вкус
  •  олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива добре в цедка под течаща вода, залива се с 2 ч. ч. вода и се слага на котлона. Щом заври, огънят се намалява и се остава да къкри под капак, докато попие водата. Отстранява се от огъня и се оставя за още 10 мин. покрит.

  2. 2.

    В 1 с. л. загрято олио се задушава празът, докато леко поомекне, без да се зачервява.

  3. 3.

    Леко охладеният ориз се разбърква с яйцата, праза, магданоза и сиренето. Оформят се кюфтенца.

  4. 4.

    Кюфтенцата се изпържват в 4-5 с. л. сгорещено олио от двете страни до златисто.

  5. 5.

    Могат да се гарнират със сос от 1 ч. ч. кисело мляко, малко чесън, щипка джоджен, настъргана лимонова кора, сол и пипер на вкус.


Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари