Оризови кюфтенца с праз
Днес ви запознаваме с поредната интерпретация на вездесъщите кюфтета. За месоядните традиционалисти оризовата им същност вероятно е прекалена, но не всичко в кухнята са "плътски удоволствия". Все пак разнообразието е в основата на живота!
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 1 ч. ч. ориз с обли зърна
- 2 яйца
- 1 стрък праз, нарязан на ситно
- 2 с. л. босилек или магданоз, нарязан на ситно
- 100 г овче сирене, нарязано на малки кубчета
- сол и пипер на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре в цедка под течаща вода, залива се с 2 ч. ч. вода и се слага на котлона. Щом заври, огънят се намалява и се остава да къкри под капак, докато попие водата. Отстранява се от огъня и се оставя за още 10 мин. покрит.
- 2.
В 1 с. л. загрято олио се задушава празът, докато леко поомекне, без да се зачервява.
- 3.
Леко охладеният ориз се разбърква с яйцата, праза, магданоза и сиренето. Оформят се кюфтенца.
- 4.
Кюфтенцата се изпържват в 4-5 с. л. сгорещено олио от двете страни до златисто.
- 5.
Могат да се гарнират със сос от 1 ч. ч. кисело мляко, малко чесън, щипка джоджен, настъргана лимонова кора, сол и пипер на вкус.