Ориз с яйца, зеленчуци и хрупкав лук
Тайландският пържен ориз е с китайски произход, но разликата е, че в Индокитай използват ароматния жасминов ориз, докато в бившата империя предпочитат дългозърнестия тип.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. жасминов ориз
- 1 ч. ч. зелен фасул, пресен или замразен
- 3 с. л. соев сос
- 1 с. л. палмова или мека кафява захар
- 4 с. л. фъстъчено олио
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 червена чушка, нарязана на ивички
- 200 г гъби, нарязани
- 1 ч. ч. цели консервирани царевички, срязани по дължина
- 4 листа босилек
- 2 разбити яйца
-
2 глави лук, нарязани на полумесеци
Начин на приготвяне
- 1.
Жасминовият ориз се измива под течаща вода и се накисва за 30 мин. в 1 л студена вода. Прецежда се. Залива се с 330 мл студена вода и се слага да заври. Щом се появят мехурчета, огънят се намалява и оризът се оставя да къкри 10 мин. под капак. Отстранява се от котлона и без да се отваря, се оставя 15 мин., за да поеме останалата вода. Разрохква се с вилица и се охлажда напълно. Най-добре е да се приготви в уок от предния ден.
- 2.
Зеленият фасул се пуска за 10 мин. във вряща подсолена вода. Прецежда се и се слага в ледена вода, за да запази свежия си цвят.
- 3.
Смесват се соевият сос и палмовата захар.
- 4.
В уок се загряват 2 с. л. от олиото и в него се слагат чесънът и лютата чушка. Разбъркват се на силен огън няколко секунди, докато се увеличи ароматът им, и се добавят гъбите, царевичките, червената чушка и фасулът. Разбъркват се 2-3 мин. Добавят се оризът и соевият сос със захарта. Прибавя се нарязаният босилек.
- 5.
Всички продукти се отдръпват в едната страна на тигана, а в другата се сипват яйцата. Разбъркват се, докато леко се втвърдят, и се смесват с останалите продукти.
- 6.
Загрява се останалото олио и в него се слага да се пържи лукът, докато стане златист и хрупкав. С него се гарнира всяка порция ориз.