Начало За нас Реклама Контакти

Орехов сладкиш с фурми

Снимка за Орехов сладкиш с фурми
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Калина Янакиева и нейната рецепта за орехов сладкиш са победителите в поредния кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".

СъставНеобходими продукти за 10 - 15 парчета

  1. 350 г пресни фурми
  2. 1½ ч. ч. вода
  3. 50 г масло
  4. 1 ч. ч. кафява захар
  5. ½ ч. л. сода бикарбонат
  6. 1 ванилова есенция
  7. ½ ч. ч. нарязани орехи
  8. 2 яйца
  9. 1½ ч. ч. брашно с набухватели
  10. за соса:
  11. 50 г масло
  12. ½ ч. ч. кафява захар
  13. 150 мл сметана 35%
  14. 1-2 с. л. ром
  15. 1 ванилова есенция
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Фурмите се варят 5 мин. във водата и се пюрират. Махат се от котлона и се прибавят маслото, кафявата захар и содата. Разбърква се и се оставя да се поохлади. Слагат се яйцата, орехите и ванилията и се разбърква. Сипва се брашното и внимателно се смесва. Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се пече 30 – 40 мин. в загрята на 180° С фурна.

  2. 2.

    Маслото и захарта за соса се загряват на умерен огън. Махат се от котлона и се разбъркват със сметаната, ванилията и рома.

  3. 3.

    След като се изпече, сладкишът се оставя да поизстине върху решетка, нарязва се и се сервира със соса.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари