Орехов сладкиш с фурми
СъставНеобходими продукти за 10 - 15 парчета
- 350 г пресни фурми
- 1½ ч. ч. вода
- 50 г масло
- 1 ч. ч. кафява захар
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ванилова есенция
- ½ ч. ч. нарязани орехи
- 2 яйца
- 1½ ч. ч. брашно с набухватели
- за соса:
- 50 г масло
- ½ ч. ч. кафява захар
- 150 мл сметана 35%
- 1-2 с. л. ром
-
1 ванилова есенция
Начин на приготвяне
- 1.
Фурмите се варят 5 мин. във водата и се пюрират. Махат се от котлона и се прибавят маслото, кафявата захар и содата. Разбърква се и се оставя да се поохлади. Слагат се яйцата, орехите и ванилията и се разбърква. Сипва се брашното и внимателно се смесва. Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се пече 30 – 40 мин. в загрята на 180° С фурна.
- 2.
Маслото и захарта за соса се загряват на умерен огън. Махат се от котлона и се разбъркват със сметаната, ванилията и рома.
- 3.
След като се изпече, сладкишът се оставя да поизстине върху решетка, нарязва се и се сервира със соса.
Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари