Огретен със зеле и картофи
Съществуват много варианти на огретена, но ние ви предлагаме есенна интерпретация, в която апетитните картофи са съчетани със зеле и домати. Не липсват и обилни количества сирене, кашкавал и сметана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зеле, нарязано на тънки ивици
- 500 г картофи, обелени и нарязани на кръгчета
- 2 кубчета MAGGI® Златен Пилешки със зеленчуци бульон
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 4 домата, нарязани на тънки кръгчета
- 1 с. л. олио
- 3 яйца
- 200 г сметана
- 200 г настърган кашкавал тип "Балкан"
- 200 г натрошено сирене
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зелето се слага да се подвари за 3 мин. в 1 л кипяща вода. Прибавят се кубчетата MAGGI® Златен Пилешки със зеленчуци бульон. Зелето се изважда и се оставя да се отцеди добре. В същия бульон се пускат за 10 мин. картофите, след което се изваждат и се подсушават.
- 2.
Яйцата се разбиват със сметаната и кашкавала и сместа се подправя с черен пипер на вкус. Междувременно зелето се разбърква с нарязания магданоз.
- 3.
Топлоустойчива форма за печене се намазва с олио и на пластове се подреждат половината зеле, половината домати, картофите, сиренето, другата половина от зелето и останалите домати. Всичко се залива с яйчната смес и се слага да се пече на 200°С за 30-40 мин.
Вариации:
1. Сиренето може да се замени с пилешко месо, предварително нарязано на кубчета и леко запържено, или кайма, предварително овкусена и запържена.
2. Заменете зелето със сладка ряпа, настъргана и добре изстискана. Няма нужда от предварително подваряване.