Норвежки зимен кейк
В много западни страни през тези дни на годината магазините вече са подредили коледната си украса. Хората там още отсега тръгват на пазар за подаръци, а покрай това се настройват и за предстоящите празници. У нас обаче тези неща се случват чак в последните дни преди Коледа, когато всички се сещат да купят дарове за своите любими. За да си доставите коледно настроение, обаче, не е нужно да чакате лудницата! Просто си направете този кейк!
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 1 к. л. сол
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. смляно индийско орехче
- ¼ ч. л. смлян бахар
- 2 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. олио
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 3 яйца
- 2 ч. ч. сини сливи, без костилки, срязани на четири
- 1 ч. ч. нарязани орехови ядки
- за глазурата:
- ⅓ ч. ч. пудра захар
- ⅓ ч. ч. прясно мляко
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със содата, подправките и захарта.
- 2.
Прибавят се олиото, млякото и ванилията. Слагат се едно по едно яйцата. Накрая се добавят орехите и сливите.
- 3.
Тестото се слага да се пече в намаслена правоъгълна тавичка (например 22х32 см) около 40 мин. в загрята фурна до 180°С или докато клечка, забодена в центъра, излезе суха.
- 4.
Съставките за глазурата се разбъркват за 3 мин. в тиган на силен огън. Изпеченият сладкиш се охлажда леко, надупчва се с дървено шишче и се залива с глазурата. Сервира се топъл или студен.