Ньоки с гъбено-сметанов сос
Освен да правят пица и паста, италианците умеят да пеят весели песни и да приготвят разни вкуснотии, които не са нито тестени, нито с месо. Макар че картофите не се свързват непременно с Ботуша, от тях там забъркват и замесват едни топчета, леко сплескани в единия край, от които направо ще ви се завие свят. Налага се обаче бързо да се свестите, защото, докато сте в несвяст, някой ще опразни чинията ви.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг картофи
- 100 г сирене пармезан или кашкавал тип "Балкан", настърган на ситно
- 1 яйце
- 1-2 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. масло
- 2 кубчета MAGGI® Вълшебен вкус Гъбен бульон
- за соса:
- 250 г гъби
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 200 мл сметана
- 1 ч. л. MAGGI® Вълшебен вкус Градински подправки
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват добре, заливат се със студена вода и се слагат да се сварят. Водата се излива, картофите се оставят да изстинат, обелват се и се настъргват. След това се претриват през сито.
- 2.
Омесва се тесто от яйцата, картофите, половината от настърганото сирене и брашното. Тестото се разделя на 3 части и всяка се оформя на фитил с дебелина 2 см. Фитилът се нарязва на парченца, които се правят на топчици и с помощта на вилица се сплескват.
- 3.
В 500 мл вряща вода се разтваря MAGGI Вълшебен вкус Гъбен бульон и в него на части се пускат ньоките. Варят се по 2 мин. Когато са готови, изплуват на повърхността.
- 4.
Приготвя се сосът, като лукът се задушава в зехтина, прибавя се чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите. Когато се позадушат, се налива сметаната и се подправя с MAGGI Вълшебен вкус Градински подправки.
- 5.
Ньоките се сервират със соса, поръсени с пармезан или кашкавал.