Ньоки от рикота и спанак
В Италия не всичко е паста и пица. По принцип показаните тук топчета се правят от картофи, но много хора живеят с единствената цел да нарушават дадени принципи. Та и ние така - нарушаваме и се наслаждаваме на резултата. Още при сервирането на тази вкуснотия душата ви ще запее. Дали канцонета или ария из опера на Пучини - това оставяме на вашия вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 900 г пресен спанак
- 1 с. л. зехтин
- 350 г рикота или извара
- 4 с. л. настърган пармезан или кашкавал
- 2 разбити яйца
- 1 щипка индийско орехче
- 5-6 с. л. брашно
- 100 г стопено масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 4 с. л. настърган пармезан или кашкавал за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се слага в загретия зехтин да позавехне, разбърква се 5 мин., охлажда се, изстисква се добре от сока и се пасира.
- 2.
Към спанака се прибавят рикотата, пармезанът, яйцата, индийското орехче, сол, пипер на вкус. Прибавя се толкова брашно, че да се получи меко тесто. Тестото не бива да се бърка дълго.
- 3.
С мокра лъжица се взема от сместа и се пуска да се свари на части в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 мин., или докато ньоките изплуват.
- 4.
Сервират се веднага, залети с разтопено масло и поръсени с пармезан.