Мъфини със сушени плодове
Сушените плодове са една от най-древните възможности за запазване на летните вкусове, затова всеки сладкиш, приготвен с тях, като тези вкусни мъфини, може да превърне който и да е ден в топла августовска вечер.
СъставНеобходими продукти за 24 броя
- 250 г меко масло
- 250 г виенска био кафява пудра захар
- 200 г тъмни стафиди
- 200 г сушени сини сливи, нарязани
- 150 г сушени смокини, нарязани
- 100 г сушени червени боровинки
- 50 мл портокалов сок
- 1 с. л. фино настъргана кора от портокал
- 100 мл ром или коняк
- 3 яйца
- 200 г орехи, нарязани
- 250 г брашно за кекс с набухватели
- 2 ч. л. канела
- 1 щипка индийско орехче
- 2 щипки смлян карамфил
- 2 щипки смлян бахар
- 1 щипка смлян черен пипер
- ½ ч. л. смлян джинджифил
- силиконови формички за мъфини от
- 1 ч. л. масло за формичките
- за гарниране:
- 500 г пудра захар
- 50 мл прясно мляко
- ½ капсула ванилена есенция
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се захарта, маслото, стафидите, сливите, смокините, боровинките, портокаловият сок и кора. Загряват се леко, докато се стопи маслото. При непрекъснато разбъркване се вари на слаб огън 10 мин. Охлажда се.
- 2.
Добавят се ромът, яйцата, орехите, пресятото с бакпулвера брашно и всички подправки. Сместа се сипва в намаслените и поръсени с галета формички за мъфини. Пекат се 45 - 50 мин. в загрята фурна на 150° С или докато при натиск в средата се усещат твърди и стабилни. Охлаждат се върху решетка.
- 3.
За глазурата захарта се разбърква с млякото и ванилената есенция. Консистенцията не трябва да бъде твърде рядка, а да може бавно да се стича по лъжицата. Ако има нужда, се добавя още малко мляко или пудра захар. Всеки от мъфините се топва в глазурата и докато е още течна, се поръсва със захарна украса. Може да се шприцова и с разтопен шоколад.
- 4.
Тези мъфини издържат затворени в кутия до 3 седмици.