Мъфини с ягоди и лайм
Днес е ред на Румяна Босева от http://luluto.blogspot.com/ да поднесе десерта - ароматни и сочни мъфини.
СъставНеобходими продукти за 14 броя
- за тестото
- 2 ч. ч. (250 г) бяло брашно
- ½ ч. ч (100 г) захар
- 2¼ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- ванилия
- 50 г масло
- 240 мл прясно мляко
- кората и сокът от половин лайм
- за заливката:
- 1½ ч. ч. (170 г) пресни ягоди
- ¾ ч. ч. (150 г) захар
- сокът и кората на половин лайм
- 50 г масло
-
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва в суха купа със захарта, бакпулвера, солта, ванилията и настърганата кора от лайм.
- 2.
В отделна купа се разбиват яйцата, разтопеното масло, половината мляко и сокът от половин лайм.
- 3.
Мокрите съставки се изсипват при сухите, като се разбърква бавно и съвсем кратко. Добавя се останалото прясно мляко и пак се разбърква за кратко.
- 4.
Сместа се разпределя в 14 формички за мъфини, като всяка от тях се пълни не повече от 2/3. Пекат се 18 - 20 мин. на 140º С, след което се оставят да се охладят.
- 5.
За заливката нарязаните на едро ягоди, захарта, маслото, кората и сокът на другата половина от лайма се слагат в малка тенджера на среден огън. Бърка се, докато всичко се разтопи и ягодите пуснат част от сока си, или около 4-5 мин.
- 6.
Охладените мъфини се заливат с още горещия ягодов топинг. По желание може да декорирате с настъргана кора от лайм и прясна мента.