Мъфини с праскови и хрупкава бадемова коричка
СъставНеобходими продукти за 16 - 18 броя
- 450 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 щипка сол
- ½ ч. л. канела
- 3 яйца
- 200 г фина кристална захар
- 120 мл олио от гроздови семки
- 150 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 3 праскови, обелени и нарязани на кубчета
- за пълнежа:
- 100 г крем сирене
- 150 г пудра захар
- 1 яйце
- за хрупкавата бадемова коричка:
- 90 г кафява захар
- 70 г брашно
- 60 г масло
- 50 г филирани бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява със солта, канелата и бакпулвера.
- 2.
Прясното мляко се разбърква с киселото мляко и лимоновия сок.
- 3.
Яйцата се разбиват на светла пяна със захарта. Постепенно при непрекъснато разбъркване се налива олиото. Добавят се половината от млечната смес, половината от брашнената смес, втората половина от млечната смес и останалото брашно. Разбърква се до хомогенна смес.
- 4.
За пълнежа сиренето се разбива внимателно със захарта на бавни обороти. Добавя се яйцето. Бърка се с бъркалка.
- 5.
За хрупкавата коричка брашното се разбърка със захарта и бадемите. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се стрива на трохи.
- 6.
На дъното на формички за мъфини се слага по 1 с. л. от тестото, отгоре се слагат няколко кубчета праскови, лъжица от пълнежа, отново 1-2 с. л. от тестото, отново 3-4 кубчета праскови и обилно се поръсват със сместа за хрупкавата коричка.
- 7.
Пекат се в загрята фурна на 170° С около 30 мин.