Начало За нас Реклама Контакти

Мусака с праз, булгур и кашкавал

Снимка за Мусака с праз, булгур и кашкавал
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Традиционната за района на Кърджали и много вкусна мусака има уникална структура, която се дължи на зърнестия булгур и апетитно разтопения кашкавал.

СъставНеобходими продукти за 4- 6 порции

  • 3 с. л. олио
  • 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 200 г домати, обелени и ситно нарязани
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. едър булгур
  • 1 с. л. масло
  • 2 с. л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  • 200 г кашкавал, настърган
  • 1 връзка магданоз, ситно нарязана
  • ½ ч. л. счукани семена от копър, по желание
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Олиото се загрява и в него 3-4 мин. се задушава празът, като се разбърква от време на време. Прибавят се доматите и доматеното пюре и се разбъркват още 2-3 мин. Слага се измитият булгур, разбърква се и се залива с 2 ч. ч. горещ бульон или вода. Посолява се на вкус. Затваря се с капак и се оставя да се задушава 10 мин. на умерен огън.

  • 2.

    През това време се приготвя сосът. Маслото се сгорещява, слага се брашното, разбърква се на умерен огън 1 мин. Налива се млякото и се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Прибавят се разбитите яйца и половината от кашкавала.

  • 3.

    Задушените зеленчуци се разбъркват с половината от соса, семената от копър и магданоза. Половината от сместа се сипва на дъното на тавичка, поръсва се с останалия кашкавал, слага се другата половина от сместа и се залива с останалия бешамел. Запича се 30 - 40 мин., докато се зачерви. Леко се охлажда, нарязва се и се поднася.

  •  
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари