Мусака с праз, булгур и кашкавал
Традиционната за района на Кърджали и много вкусна мусака има уникална структура, която се дължи на зърнестия булгур и апетитно разтопения кашкавал.
СъставНеобходими продукти за 4- 6 порции
- 3 с. л. олио
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 200 г домати, обелени и ситно нарязани
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. ч. едър булгур
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 400 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 200 г кашкавал, настърган
- 1 връзка магданоз, ситно нарязана
- ½ ч. л. счукани семена от копър, по желание
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Олиото се загрява и в него 3-4 мин. се задушава празът, като се разбърква от време на време. Прибавят се доматите и доматеното пюре и се разбъркват още 2-3 мин. Слага се измитият булгур, разбърква се и се залива с 2 ч. ч. горещ бульон или вода. Посолява се на вкус. Затваря се с капак и се оставя да се задушава 10 мин. на умерен огън.
- 2.
През това време се приготвя сосът. Маслото се сгорещява, слага се брашното, разбърква се на умерен огън 1 мин. Налива се млякото и се разбърква, докато се посгъсти. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Прибавят се разбитите яйца и половината от кашкавала.
- 3.
Задушените зеленчуци се разбъркват с половината от соса, семената от копър и магданоза. Половината от сместа се сипва на дъното на тавичка, поръсва се с останалия кашкавал, слага се другата половина от сместа и се залива с останалия бешамел. Запича се 30 - 40 мин., докато се зачерви. Леко се охлажда, нарязва се и се поднася.