Мус с шампанско
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 готов тънък блат за торта
- за муса:
- 1 с. л. желатин
- 3 с. л. вода
- 300 мл пенливо вино
- 300 мл сметана
- 2 белтъка
- 1 ч. ч. захар
- за декорация:
- 1 кутия пурички или тънки бисквити
- 30 г разтопен черен шоколад
- свежи или замразени червени плодове
Начин на приготвяне
- 1.
От хартия за печене се изрязват ленти с 2 см по-високи от стените на купичките, които ще се използват. Увиват се по външните стени купичките. Закрепват се с ластик. От блата се изрязват кръгли основи с диаметъра на купата. Слагат се на дъното. Могат да се сиропират с ликьор или кафе. По стените на купичката се подреждат пуричките или парченца от бисквитите.
- 2.
Желатинът се разтваря в студената вода и след 2 мин. се слага да се ратопи на водна баня и се прибавят половината от захарта и шампанското. Сметаната се разбива и към нея се слага желатиновата смес. Белтъците се разбиват на пяна, прибавят се останалата захар и се разбиват на гъст сняг. Смесват се със сметановата част.
- 3.
Мусът се изсипва в купичките до 1 см над ръба на купата. Охлажда се около 2 часа и внимателно се обелва хартията за печене и се изважда от купичките.
- 4.
Украсява се с червени плодове, шоколад и захарни перли.
Съвет!
Покрийте вътрешната страна на купите с фолио, за да извадите сладкиша по-лесно, или просто го сервирайте в красива стъклена чаша.