Мус от тиквички в яйчни черупки
Изключително ефектно предястие, което се поднася по много атрактивен начин. Фино и леко на вкус, то е прекрасно начало за една лятна вечеря и несъмнено ще ви впечатли с балансираното и нестандартно съчетание на добре познати продукти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 тиквички, нарязани на ситно
- 2 с. л. краве масло
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 с. л. бяло вино
- 200 мл сметана
- 4 яйца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за пяната:
- 4 с. л. копър, нарязан на ситно
- 100 мл прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се измиват много добре със сапун и внимателно с малка остра ножица им се изрязва капаче. Белтъкът и жълтъкът се отделят, а яйцата се измиват. Поставят се в картонената им опаковка.
- 2.
В загрятото масло се слага да се задуши лукът. Добавят се тиквичките и се задушават заедно с виното, докато омекнат. Добавя се сметаната и се разбърква 1-2 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус, прибавят се яйцата и всичко се пасира. Сместа се сипва в яйчните черупки. Яйцата се слагат заедно с картонената опаковка в съд с гореща вода така, че водата да достигне до средата на черупките. Слагат се в загрята фурна на 170°С за 25 мин. или докато мусът стегне.
- 3.
Млякото за пяната се сгорещява и с него се залива копъра. Пасира се, прецежда се и полученото зелено мляко се пасира отново, докато се получи пяна. Всяко яйце се гарнира с лъжица зелена пяна.
Вариации - Направете муса в купички. *Опитайте с патладжани вместо с тиквички. *Ако не прибавите яйцата, можете и да не го печете.