Мраморен кекс
Класическата българска версия на кекса е неизменно добър избор за десерт, за по кафе или просто при нужда от нещо сладко. А допълването му с лесна за приготвяне шоколадова глазура го превръща в непретенциозен шедьовър.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 300 г брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- ½ ч. л. смляна морска сол
- 125 г масло
- 125 мл олио от гроздови семки
- 360 г захар фин кристал
- 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 4 яйца
- 150 г кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2 с. л. тъмно какао
- 1 ч. л. масло за формата
- 2 с. л. галета за поръсване
- за глазурата:
- 70 г тъмен шоколад
- 50 г сметана
- 1 с. л. шамфъстък или други ядки, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква със солта.
- 2.
Маслото се смесва с олиото и се разбиват със захарта на пухкав светъл крем. Добавят се ванилената захар и яйцата едно по едно, докато се поемат.
- 3.
Киселото мляко се разбърква с прясното мляко и лимоновия сок.
- 4.
Към маслената смес се прибавя ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, после ⅓ от млечната смес, отново брашно и мляко, докато свършат. Не се разбъркват дълго, за да остане пухкав кексът.
- 5.
Към половината от сместа се добавя пресятото какао.
- 6.
В намазана с масло и поръсена с галета форма за кекс се сипват равни части от бялата и кафявата смес, като се редуват. С помощта на дървено шишче тестото се набраздява на зиг-заг, за да се смесят цветовете и формите.
- 8.
За глазурата шоколадът се нарязва на малки парченца и се залива със сгорещената сметана. Разбърква се, докато се стопи. Охлажда се и се слага в хладилника за час за да се стъсти.
- 9.
Кексът се залива с глазурата и се поръсва с нарязани ядки.