Начало За нас Реклама Контакти

Мраморен кекс

Снимка за Мраморен кекс
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическата българска версия на кекса е неизменно добър избор за десерт, за по кафе или просто при нужда от нещо сладко. А допълването му с лесна за приготвяне шоколадова глазура го превръща в непретенциозен шедьовър.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 300 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер
  • ½ ч. л. смляна морска сол
  • 125 г масло
  • 125 мл олио от гроздови семки
  • 360 г захар фин кристал
  • 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
  • 4 яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 2 с. л. тъмно какао
  • 1 ч. л. масло за формата
  • 2 с. л. галета за поръсване
  • за глазурата:
  • 70 г тъмен шоколад
  • 50 г сметана
  • 1 с. л. шамфъстък или други ядки, по желание

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се разбърква със солта.

  • 2.

    Маслото се смесва с олиото и се разбиват със захарта на пухкав светъл крем. Добавят се ванилената захар и яйцата едно по едно, докато се поемат.

  • 3.

    Киселото мляко се разбърква с прясното мляко и лимоновия сок.

  • 4.

    Към маслената смес се прибавя ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, после ⅓ от млечната смес, отново брашно и мляко, докато свършат. Не се разбъркват дълго, за да остане пухкав кексът.

  • 5.

    Към половината от сместа се добавя пресятото какао.

  • 6.

    В намазана с масло и поръсена с галета форма за кекс се сипват равни части от бялата и кафявата смес, като се редуват. С помощта на дървено шишче тестото се набраздява на зиг-заг, за да се смесят цветовете и формите.

  • 8.

    За глазурата шоколадът се нарязва на малки парченца и се залива със сгорещената сметана. Разбърква се, докато се стопи. Охлажда се и се слага в хладилника за час за да се стъсти.

  • 9.

    Кексът се залива с глазурата и се поръсва с нарязани ядки.
     


Подходящи типове вина
Февр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари