Млечна баница с грис
СъставНеобходими продукти за 8 - 12 порции
- 400 г кори за баница
- 125 г стопено масло
- 1 л прясно мляко
- 4 яйца
- ⅔ ч. ч. пшеничен грис
- 5 с. л. захар
- 2 ч. л. ванилена захар
- за сиропа:
- 2 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. лимонена захар или настъргана кора от лимон
-
1 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Четири от корите се запазват и се оставят покрити с влажна кърпа, за да не засъхнат. Останалите се намазват с четка със стопеното масло. Всяка кора се намачква като хармоника на ширина и всички кори се подреждат плътно една до друга в намаслена тава с диаметър 30 см. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 160° С, докато се зачервят.
- 2.
Млякото се слага да заври със захарта. Постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя грисът. Когато се посгъсти, се сваля от огъня и се добавя ванилената захар. Добавят се жълтъците един по един при непрекъснато разбъркване.
- 3.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и се добавят внимателно към сместа.
- 4.
Топлата плънка се сипва върху запечените кори. Отгоре се подреждат запазените 4 кори, като всяка се намазва отново с масло. Запича се около 30 мин. на 170° С, докато се зачерви и центърът се надигне. Изважда се от фурната.
- 5.
За сиропа захарта и водата се загряват. След като поврат 5 мин., се прибавят ванилената и лимоновата захар и лимоновият сок. Баницата се сиропира, като с лъжица се налива от сиропа отгоре и отстрани, за да се напоят долните кори. Нарязва се на парчета и се поднася.