Начало За нас Реклама Контакти

Млечна баница с грис

Снимка за Млечна баница с грис
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Млечната баница е един от най-вкусните десерти, които българската домашна кухня може да предложи. 

СъставНеобходими продукти за 8 - 12 порции

  1. 400 г кори за баница
  2. 125 г стопено масло
  3. 1 л прясно мляко
  4. 4 яйца
  5. ⅔ ч. ч. пшеничен грис
  6. 5 с. л. захар
  7. 2 ч. л. ванилена захар
  8. за сиропа:
  9. 2 ч. ч. вода
  10. 1 ч. ч. захар
  11. 1 ч. л. ванилена захар
  12. 1 ч. л. лимонена захар или настъргана кора от лимон
  13. 1 с. л. лимонов сок
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Четири от корите се запазват и се оставят покрити с влажна кърпа, за да не засъхнат. Останалите се намазват с четка със стопеното масло. Всяка кора се намачква като хармоника на ширина и всички кори се подреждат плътно една до друга в намаслена тава с диаметър 30 см. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 160° С, докато се зачервят.

  2. 2.

    Млякото се слага да заври със захарта. Постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя грисът. Когато се посгъсти, се сваля от огъня и се добавя ванилената захар. Добавят се жълтъците един по един при непрекъснато разбъркване.

  3. 3.

    Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и се добавят внимателно към сместа.

  4. 4.

    Топлата плънка се сипва върху запечените кори. Отгоре се подреждат запазените 4 кори, като всяка се намазва отново с масло. Запича се около 30 мин. на 170° С, докато се зачерви и центърът се надигне. Изважда се от фурната.

  5. 5.

    За сиропа захарта и водата се загряват. След като поврат 5 мин., се прибавят ванилената и лимоновата захар и лимоновият сок. Баницата се сиропира, като с лъжица се налива от сиропа отгоре и отстрани, за да се напоят долните кори. Нарязва се на парчета и се поднася.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2013
Още подобни рецепти
Коментари