Минс пай
Според класиците минс пай се прави от три елемента: сладко тесто за основа, сладка плънка от сушени плодове и подправки и за капак предпочитаното от Мик Купър от видинското Феникс кафе виенско бисквитено тесто – вкусният бисквитен похлупак се оформя с помощта на сладкарски пош.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- за плънката:
- 100 г ябълка, обелена и ситно нарязана
- 50 г масло
- 125 г едри светли стафиди
- 75 г сушени кайсии
- 75 г сушени сливи
- 50 г захаросани корички от лимон и портокал
- 100 г мека тъмнокафява захар
- кората и сокът от 1 портокал
- кората и сокът от 1 лимон
- 1 ч. л. смес от равни количества канела, бахар, индийско орехче, карамфил, кориандър, джинджифил
- 50 мл бренди
- за основата:
- 200 г брашно
- 50 г масло
- 50 г мас
- 50 г захар
- 1 яйце
- 1 щипка сол
- за виенското бисквитено тесто:
- 200 г брашно
- 200 г меко масло
- 100 г пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
За плънката всички съставки с изключение на брендито се смесват внимателно и се оставят покрити 12 часа. Сместа се слага да заври и се оставя да къкри 15 мин. като постоянно се разбърква, за да не загори. Оставя се да се охлади, налива се брендито, разбърква се добре, сипва се в подходящ буркан с плътка капачка и се съхранява в хладилника, до употреба.
- 2.
За основата мазнините се претриват с брашното, предварително пресято със солта, докато се получи текстура подобна на пясък. Добавя се захарта. Яйцето се разбива и внимателно се обърква в тестото.** Не бива да се меси твърде дълго или да се натиска прекалено силно. Тестото се оставя да се повтвърди в хладилника, за да се разточва по-лесно.
- 3.
За виенската бисквита маслото се разбива на крем и се добавя захарта, като разбиването продължава. Постепенно се добавя брашното и се замесва меко тесто.
- 4.
12 форми за тарталети се намазват с тънък пласт олио.
- 5.
Тестото се разточва на около 2 мм дебелина. С помощта на сладкарски ринг се изрязват 12 диска и всяка форма внимателно се застила с кръг от тестото.
- 6.
Така образуваните „панички“ се пълнят с по 1 ч. л. от плънката. Ако количеството плънка е по-голямо, има опасност при печенето тя да прелее извън формата.
- 7.
С помощта на пош със средноголям звездовиден накрайник върху сладката плънка се оформят кръгове или „водовъртежи“ от виенското бисквитено тесто. Тестото трябва да е със стайна температура. Не е нужно капачетата да стигат чак до ръба, тъй като при печене те бухват малко и се съединяват с основата.
- 8.
Формите се пекат около 15 мин. в предварително загрята фурна на 200° C или докато бисквитата стане леко златиста.
- 9.
Готовите пайове се оставят да починат 5 мин., преди да се преместят върху решетка за охлаждане. Докато са още топли може да се поръсят с пудра захар.