Начало За нас Реклама Контакти

Минс пай

Снимка за Минс пай
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 12 часа престой
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Според класиците минс пай се прави от три елемента: сладко тесто за основа, сладка плънка от сушени плодове и подправки и за капак предпочитаното от Мик Купър от видинското Феникс кафе виенско бисквитено тесто – вкусният бисквитен похлупак се оформя с помощта на сладкарски пош.

СъставНеобходими продукти за 12 броя

  • за плънката:
  • 100 г ябълка, обелена и ситно нарязана
  • 50 г масло
  • 125 г едри светли стафиди
  • 75 г сушени кайсии
  • 75 г сушени сливи
  • 50 г захаросани корички от лимон и портокал
  • 100 г мека тъмнокафява захар
  •  кората и сокът от 1 портокал
  •  кората и сокът от 1 лимон
  • 1 ч. л. смес от равни количества канела, бахар, индийско орехче, карамфил, кориандър, джинджифил
  • 50 мл бренди
  • за основата:
  • 200 г брашно
  • 50 г масло
  • 50 г мас
  • 50 г захар
  • 1 яйце
  • 1 щипка сол
  • за виенското бисквитено тесто:
  • 200 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 100 г пудра захар 

Начин на приготвяне

  • 1.

    За плънката всички съставки с изключение на брендито се смесват внимателно и се оставят покрити 12 часа. Сместа се слага да заври и се оставя да къкри 15 мин. като постоянно се разбърква, за да не загори. Оставя се да се охлади, налива се брендито, разбърква се добре, сипва се в подходящ буркан с плътка капачка и се съхранява в хладилника, до употреба.

  • 2.

    За основата мазнините се претриват с брашното, предварително пресято със солта, докато се получи текстура подобна на пясък. Добавя се захарта. Яйцето се разбива и внимателно се обърква в тестото.** Не бива да се меси твърде дълго или да се натиска прекалено силно. Тестото се оставя да се повтвърди в хладилника, за да се разточва по-лесно.

  • 3.

    За виенската бисквита маслото се разбива на крем и се добавя захарта, като разбиването продължава. Постепенно се добавя брашното и се замесва меко тесто.

  • 4.

    12 форми за тарталети се намазват с тънък пласт олио.

  • 5.

    Тестото се разточва на около 2 мм дебелина. С помощта на сладкарски ринг се изрязват 12 диска и всяка форма внимателно се застила с кръг от тестото.

  • 6.

    Така образуваните „панички“ се пълнят с по 1 ч. л. от плънката. Ако количеството плънка е по-голямо, има опасност при печенето тя да прелее извън формата.

  • 7.

    С помощта на пош със средноголям звездовиден накрайник върху сладката плънка се оформят кръгове или „водовъртежи“ от виенското бисквитено тесто. Тестото трябва да е със стайна температура. Не е нужно капачетата да стигат чак до ръба, тъй като при печене те бухват малко и се съединяват с основата.

  • 8.

    Формите се пекат около 15 мин. в предварително загрята фурна на 200° C или докато бисквитата стане леко златиста.

  • 9.

    Готовите пайове се оставят да починат 5 мин., преди да се преместят върху решетка за охлаждане. Докато са още топли може да се поръсят с пудра захар. 

  •  
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари