Минихлебчета със зеленчуци
Чушки, кисели краставички и маслини – това са продуктите, които превръщат хлебчетата от днешната рецепта в апетитно изкушение. Можете да ги приготвите за някое тържество или просто за да изненадате близките си.
СъставНеобходими продукти за 40 броя
- 400 г брашно
- 100 г грис
- 7 г суха мая
- 3 с. л. заквасена сметана
- 2 яйца
- 4 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. мед
- 3 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 червена чушка, нарязана
- 20 маслини, нарязани
- около 250 мл хладка вода
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в голяма купа и се смесва с гриса и маята, по средата се прави кладенче и в него се слагат яйцата, сметаната, солта и медът. Всичко се обърква, като постепенно се прибавя водата. Получава се средно меко тесто. Меси се, докато престане да лепне. Ако има нужда, се прибавя още малко брашно. Втасва на топло, докато удвои обема си.
- 2.
Всички зеленчуци се смесват и леко се поръсват с брашно. Втасалото тесто се премесва със зеленчуците.
- 3.
От тестото се късат малки топчици колкото орех, разточват се с точилка на питка, поръсват се с брашно, правят им се 2 успоредни разреза с остър нож, поставят се върху тава с хартия за печене, втасват половин час и се пекат при 200°С, докато порозовеят.