Начало За нас Реклама Контакти

Мини тортички с портокалов и шоколадов мус

Снимка за Мини тортички с портокалов и шоколадов мус
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Рецептата и снимките на ефектните тортички с нежен мус ни беше предоставена от талантливия фотограф Людмила Слокоски. Още нейни кулинарни и визуални произведения може да видите в блога й Salted Lemons.

СъставНеобходими продукти за 4

  • за блата:
  • 100 г брашно
  • 100 г захар
  • 6 г сода бикарбонат
  • 2 белтъка
  • 85 мл прясно мляко
  • 30 мл портикалов сок
  •  настъргана портокалова кора
  • 40 мл оризово или орехово олио
  • за муса:
  • 300 мл подлсадена сметана
  • 4 жълтъка
  • 6 г желатин
  • 2+5 с. л. вода
  • 100 г захар
  • 100 г шоколад
  • 30 мл портокалов сок
  •  настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват брашното, захарта, содата и солта. В друг съд леко се разбиват белтъците и млякото и се изсипват в кладенче, направено в брашнената смес. Разбива се с тел, добавят се настърганата портокалова кора, портокаловият сок и олиото. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.

  2. 2.

    Пече се в квадратна тава с размери 24х24см на 180º С, около 15-20 минути, като се проверява с дървена клечка за готовност.

  3. 3.

    За муса сметаната се разбива до меки връхчета и се оставя на студено, а желатинът се накисва с 2 с. л. вода в малък съд.

  4. 4.

    Останалите 5 с. л. вода и захарта се сваряват на сироп, толкова гъст, че да образува меко топче – около 5-7 мин., на температура 115º С.

  5. 5.

    Жълтъците се слагат в купата на стационарен миксер, разбиват се леко и към тях внимателно се добавя захарния сироп. Разбиването продължава, докато сместа стане бяла и пухкава.

  6. 6.

    Накиснатият желатин се затопля за десетина секунди в микровълнова печка или на съвсем слаб котлон, и се добавя при жълтъците, като се разбърква добре.

  7. 7.

    Жълтъчената смес се разбърква внимателно с разбитата сметана. Разделя се на две части, като едната се овкусява с разтопения шоколад, а другата с портокаловите сок и кора.

  8. 8.

    Сглобява се като от изстиналия блат с ринг се изрязват 4 кръга, поставят се на дъното на ринговете, а върху тях се сипва по равно от шоколадовия и портокаловия мус. Охлаждат се в хладилник поне 2-3 часа.

  9. 9.

    След изваждане от ринговете, тортичките се украсяват със сладко от портокалови корички и шоколадов чипс.


Март 2010
Още подобни рецепти
Коментари