Мини тортички с портокалов и шоколадов мус
Рецептата и снимките на ефектните тортички с нежен мус ни беше предоставена от талантливия фотограф Людмила Слокоски. Още нейни кулинарни и визуални произведения може да видите в блога й Salted Lemons.
СъставНеобходими продукти за 4
- за блата:
- 100 г брашно
- 100 г захар
- 6 г сода бикарбонат
- 2 белтъка
- 85 мл прясно мляко
- 30 мл портикалов сок
- настъргана портокалова кора
- 40 мл оризово или орехово олио
- за муса:
- 300 мл подлсадена сметана
- 4 жълтъка
- 6 г желатин
- 2+5 с. л. вода
- 100 г захар
- 100 г шоколад
- 30 мл портокалов сок
- настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се смесват брашното, захарта, содата и солта. В друг съд леко се разбиват белтъците и млякото и се изсипват в кладенче, направено в брашнената смес. Разбива се с тел, добавят се настърганата портокалова кора, портокаловият сок и олиото. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
- 2.
Пече се в квадратна тава с размери 24х24см на 180º С, около 15-20 минути, като се проверява с дървена клечка за готовност.
- 3.
За муса сметаната се разбива до меки връхчета и се оставя на студено, а желатинът се накисва с 2 с. л. вода в малък съд.
- 4.
Останалите 5 с. л. вода и захарта се сваряват на сироп, толкова гъст, че да образува меко топче – около 5-7 мин., на температура 115º С.
- 5.
Жълтъците се слагат в купата на стационарен миксер, разбиват се леко и към тях внимателно се добавя захарния сироп. Разбиването продължава, докато сместа стане бяла и пухкава.
- 6.
Накиснатият желатин се затопля за десетина секунди в микровълнова печка или на съвсем слаб котлон, и се добавя при жълтъците, като се разбърква добре.
- 7.
Жълтъчената смес се разбърква внимателно с разбитата сметана. Разделя се на две части, като едната се овкусява с разтопения шоколад, а другата с портокаловите сок и кора.
- 8.
Сглобява се като от изстиналия блат с ринг се изрязват 4 кръга, поставят се на дъното на ринговете, а върху тях се сипва по равно от шоколадовия и портокаловия мус. Охлаждат се в хладилник поне 2-3 часа.
- 9.
След изваждане от ринговете, тортичките се украсяват със сладко от портокалови корички и шоколадов чипс.