Мини фритати с праз и картофи
Тази класическа рецепта за италианския омлет фритата, поднесена в миниатюрен вариант носи цялото възможно очарование на малките неща. Розмаринът и чесънът в нея приятно подчертават сладкия привкус на сметаната и пресния праз лук.
СъставНеобходими продукти за 0
- 1/2 кг обелени и нарязани на малки кубчета картофи
- 1 с.л. зехтин
- 30 г масло
- 2 стръка праз, тънко нарязани (само бялата част)
- 2 скилидки пресован чесън
- 250 г натрошено сирене
- 8 яйца
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана
- 1 щипка розмарин
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се слагат да се сварят за 10 мин. на пара или в микровълновата печка.
- 2.
Фурната се загрява на 180°С. Формички за малки кексчета или хартиени капсули се намазват с масло.
- 3.
Зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушава празът за 10 мин. Прибавя се чесънът. След 1 мин. се слагат картофите и сиренето. Всичко се подправя с черен пипер. Сместа се разпределя във формичките.
- 4.
Яйцата се разбиват със сметаната и розмарина. Яйчната смес се слага във формичките, като трябва да ги напълни не повече от 2/3. Фритатите се пекат 20 мин. Когато са готови, се изваждат от фурната и се оставят да постоят 5 мин. преди да се сервират.