Милфьой с портокалова панакота и шоколадов мус
Не се учудвайте на прецизните измервания на продуктите за тази ефектна рецепта. Тя е създадена от Димо Димов от Култ Гурме Кетеринг - един от най-добрите български шеф готвачи, който добре знае, че точността в приготвянето на десертите е основополагаща.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 пълнозърнести крекера
- 40 мл десертно вино
- за панакотата:
- 250 мл сметана 35% масленост
- 7 г желатин
- 42 г захар
- 7 мл портокалов ликьор (коантро или трипъл сек)
- 5 г настъргана портокалова кора
- за шоколадовия мус:
- 100 г шоколадов кувертюр или натурален шоколад
- 2 жълтъка
- 35 г пудра захар
- 55 мл сметана 35% масленост
- 4 мл портокалов ликьор (коантро или трипъл сек)
- 15 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
За панакотата сметаната се загрява с ликьора, портокаловите кори и захарта. Когато кипне веднъж, се отстранява от огъня за 30 секунди и се кипва втори път. Разтваря се желатинът в 20 мл студена вода, оставя се да набъбне и се добавя към топлата сметана, като се бърка енергично с кухненска тел. Прецежда се, за да се отстранят портокаловите кори. Връща се на котлона на умерен огън и се редуцира за 5 минути.
- 2.
Разлива се в малка плитка тава. Оставя се в хладилник за 4 часа.
- 3.
Кувертюрът се разтопява на водна баня при температура не по-висока от 65˚ С, за да не се унищожат емулгаторите в шоколада. Оставя се да изстине за 1 минута. Жълтъците се разбиват с пудрата захар, ликьора и капка от сметаната и се прибавят към темперирания шоколад.
- 4.
Сметаната се разбива леко със захарта и се прибавя към шоколада. Оставя се за 3-4 часа в хладилник.
- 5.
Десертното вино се загрява и крекерите се намазват с него.
- 6.
Десертът се аранжира и се декорира с капки ягодов или малинов сос, който се приготвя от пасирани плодове, загрети с малко захар.