Мекици

Надали има по-ароматна и засищаща закуска от току-що изпържени мекици.
СъставНеобходими продукти за около 20 броя
- 500 г брашно
- 1 ч. л. морска сол
- 500 мл прясно мляко
- 5 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 1 яйце
- 250 мл олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта.
- 2.
Маята се разтваря в 1 ч. ч. от млякото и се разбърква със захарта и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин. да шупне.
- 3.
Брашното се разбърква с дървена лъжица със сместа с маята, яйцето и останалото мляко. Получава се много меко тесто. Разбърква се в продължение на 3-4 мин. с мокра ръка или с бъркалка. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 6 часа или една нощ на стайна температура.
- 4.
Олиото се загрява в дълбок тиган, така че да се получи слой от 5 см. С мокри ръце се взема по лъжица от тестото, разтегля се на малки мекици и се пуска в олиото. Изпържват се до златисто от двете страни. Сервират се горещи, поръсени с пудра захар.