Маслинова пита
Още от древногръцки времена маслината е символ за благоденствие и плодородие. Освен това маслините и произведените от тях продукти, като зехтин например, са много здравословни, тъй като съдържат редица антиоксиданти и олеинова киселина, която пък помага да прочистим организма си от “лошия” холестерол. В нашите традиции от друга страна хлябът е най-тачената храна. С хляб и сол се посрещат гости, с погачи се празнува всяко събитие в календара. Ето защо ви предлагаме да свържете двете традиции и да направите от две – едно.
СъставНеобходими продукти за 1 питка
- 125 г масло
- 1 ч. л. захар
- 1 к. л. сол
- 1 яйце
- 2 ч. ч. бяло брашно
- 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
- 3 ч. л. бакпулвер
- 1½ ч. ч. мляко
- 1 ч. ч. нарязани маслини
- 2 ч. л. семена от копър
- 1 ч. л. морска сол за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Разбиват се маслото, захарта, солта, 1 ч.л. от семената от копър и яйцето. Прибавя се брашното, бакпулвера и млякото. Омесва се меко тесто.
- 2.
Тестото се слага върху набрашнена повърхност и се омесва с маслините. Слага се в намаслена тавичка, с остър нож се срязва посредата кръст, поръсва се с останалите семена от копър и морската сол и се пече на 200° С около 45 мин.
Продуктите са за кръгла форма с диаметър 20-22 см.