Малиново-ментов чийзкейк в чаша
Тъмният шоколад има няколко ароматни партньора, с които е в пълна хармония. Портокалът и чилито са два от тях, но най-известните са ментата и малините, точно както е тази рецепта за красив и неустоим чийзкейк.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за ментовия шоколад:
- 100 г тъмен шоколад
- 50 г сметана
- 1 с. л. листа мента, ситно нарязани
- за хрупкавия слой:
- 100 г бадеми и лешници
- 1 с. л. едри овесени ядки
- 1 с. л. мед
- 1 билково лукче
- 1 ч. л. масло
- за крема:
- 200 г крем-сирене
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 ч. л. лимонов сок
- 2 с. л. пудра захар
- ½ шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена захар
-
200 г малини
Начин на приготвяне
- 1.
За ментовия шоколад сметаната се слага да заври с листата мента. Прецежда се и се разбърква с нарязания шоколад, докато се стопи. Охлажда се.
- 2.
Лукчето се счуква на прах и се смесва с меда. Ядките и овесените ядки се слагат в тавичка, намазана с масло, и се поръсват с меда. Запичат се на 170° С за 5-6 мин. Сипват се върху хартия за печене и се разделят с помощта на лъжици, намазани с масло. Когато изстинат, се счукват на едро.
- 3.
За крема се разбиват заедно сиренето, захарта, лимоновият сок и сметаната. Добавя се ванилената захар.
- 4.
В прозрачни чаши се подреждат слой шоколад, слой ядки, слой крем и слой малини. Така се повтарят, докато се запълнят чашите. Чийзкейкът се сервира охладен.
-