Малинов чийзкейк в буркан
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 150 г маслени бисквити
- 1 ч. л. канела на прах
- ½ ч. л. джинджифил
- 1 щипка карамфил
- 50 г меко масло
- 250 г замразени или пресни малини за пюрето
- 50 г захар за малините
- 2 яйца
- 600 г фино крем-сирене със стайна температура
- 250 г фина кристална захар
- 150 г заквасена сметана
- 1 шушулка бурбонска ванилия
- 100 г млечен карамел (dulce de leche, сгущенка, confiture de lait)
- 100 г цели малини, пресни или замразени
Начин на приготвяне
- 1.
Бисквитите се смилат в чопър или се натрошават. Смесват се с канелата, карамфила и джинджифила. Слага се маслото и се смесва добре. Сместа се разпределя в бурканчетата и се притиска добре по дъното. Слагат се в хладилника.
- 2.
Малините се пасират, смесват се със захарта и се слагат на котлона за 5 мин. да се сгъстят леко при непрекъснато разбъркване. Охлаждат се.
- 3.
Яйцата се разбиват с тел. Добавят се към крем-сиренето заедно със захарта и заквасената сметана. Разбива се с бъркалка, а не с миксер, докато сместа стане хомогенна.
- 4.
На дъното на бурканчетата върху бисквитения слой се слага по лъжица от млечния карамел и по няколко малини край стените на бурканите. Отгоре млечната смес се разпределя внимателно, за да не се изцапат стените. Слагат се няколко лъжички от малиновото пюре и се разбърква с върха на нож или клечка за зъби, за да се нарисуват шарки и да се смесят слоевете.
- 5.
Пекат се 50 мин. в загрята фурна на 130° С. Ако бурканчетата са по-малки, времето трябва да е по-кратко. Без да се отваря фурната, бурканчетата се оставят да изстинат вътре, за да не се напука чийзкейкът. Слагат се в хладилника за поне 4 часа, преди да се поднесат.