Начало За нас Реклама Контакти

Маймунски хляб

Снимка за Маймунски хляб
300
Време за приготвяне: 300 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Това е един от любимите сладки хлябове в Щатите. Хлябът е направен на топки, които са залети с божествен карамелен сос от масло, канела, ядки и стафиди, мариновани в коняк. Името всъщност идва от приликата на хляба с плодовете на африканското дърво баобаб. Тези плодове са много хранителни и вкусни и вероятно са били и част от менюто на местните маймуни. Оттам идва и името на огромното дърво.

СъставНеобходими продукти за форма за кекс с вместимост 2 л.

  • 450 г/ 4 ч. ч. бяло брашно
  • 7 г суха мая
  • 3 с. л. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 250 мл хладко прясно мляко
  • 1 яйце
  • за соса:
  • 50 г стопено масло
  • 1 ч. ч. кафява захар
  • 2 ч. л. канела
  • 100 г тъмни стафиди
  • 3 с. л. коняк
  • 1 ч. ч. нарязани орехи

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В голяма купа се смесват пресятото брашно, солта, захарта и маята. Прави се кладенче и в него се слагат млякото и яйцето. Оформя се меко тесто. Меси се върху набрашнена повърхност 10 мин., докато стане гладко и еластично.

  2. 2.

    Поставя се в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя на топло да втасва 60 мин., или докато си удвои обема.

  3. 3.

    Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него. Свалят се от огъня.

  4. 4.

    Смесват се орехите, канелата и захарта.

  5. 5.

    Тестото се разделя на 30 еднакви парчета, които се оформят на топчици. Всяка топка се овалва в разтопено масло и в ореховата смес. Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.

  6. 6.

    Слагат се втори слой топки, оваляни по същия начин. Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите. Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 45 мин. на топло.

  7. 7.

    Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.

Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари