Маймунски хляб
Това е един от любимите сладки хлябове в Щатите. Хлябът е направен на топки, които са залети с божествен карамелен сос от масло, канела, ядки и стафиди, мариновани в коняк. Името всъщност идва от приликата на хляба с плодовете на африканското дърво баобаб. Тези плодове са много хранителни и вкусни и вероятно са били и част от менюто на местните маймуни. Оттам идва и името на огромното дърво.
СъставНеобходими продукти за форма за кекс с вместимост 2 л.
- 450 г/ 4 ч. ч. бяло брашно
- 7 г суха мая
- 3 с. л. захар
- ½ ч. л. сол
- 250 мл хладко прясно мляко
- 1 яйце
- за соса:
- 50 г стопено масло
- 1 ч. ч. кафява захар
- 2 ч. л. канела
- 100 г тъмни стафиди
- 3 с. л. коняк
- 1 ч. ч. нарязани орехи
Начин на приготвяне
- 1.
В голяма купа се смесват пресятото брашно, солта, захарта и маята. Прави се кладенче и в него се слагат млякото и яйцето. Оформя се меко тесто. Меси се върху набрашнена повърхност 10 мин., докато стане гладко и еластично.
- 2.
Поставя се в намаслена купа, покрива се с намаслено фолио и се оставя на топло да втасва 60 мин., или докато си удвои обема.
- 3.
Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него. Свалят се от огъня.
- 4.
Смесват се орехите, канелата и захарта.
- 5.
Тестото се разделя на 30 еднакви парчета, които се оформят на топчици. Всяка топка се овалва в разтопено масло и в ореховата смес. Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.
- 6.
Слагат се втори слой топки, оваляни по същия начин. Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите. Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 45 мин. на топло.
- 7.
Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.