Лучник
Лучникът е изконно северняшко печиво, което е както за пости, ако пренебрегнете млякото и маслото в нашата рецепта, така и за месоядни времена, когато се приготвя със свинско или пък заешко.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 15 г прясна мая
- 250 мл топла вода
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- за пълнежа:
- 5 глави лук, нарязани на филийки
- 4 с. л. олио
- 1 ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. чубрица
- ½ ч. л. сух джоджен
- 1 суха червена чушка, натрошена
- ½ ч. ч. ориз
- 1 с. л. кисело мляко
- 1 с. л. масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се лъжица брашно и се оставя да втаса. Брашното се пресява, прави се кладенче, слагат се топлата вода, маята и солта и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се слага в намаслена купа да втасва покрито и на топло за 1-2 часа, докато си удвои обема.
- 2.
Докато тестото втасва, се приготвя пълнежът. Оризът се сварява в 1 ч. ч. вода. Лукът се слага в сгорещеното олио. Задушава се на бавен огън 5 мин. Добавят се червеният пипер, чубрицата, джодженът, сушената чушка и оризът. Посолява се на вкус.
- 3.
Половината от втасалото тесто се разточва в тава, намазана с маслото. Отгоре се слага лукът и се покрива с разточена кора от останалото тесто. Надупчва се с вилица, намазва се с млякото и се слага да се пече на 180° С, или докато се зачерви.