Начало За нас Реклама Контакти

Лучник

Снимка за Лучник
40
Време за приготвяне: 40 минути + 1-2 часа за втасване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Лучникът е изконно северняшко печиво, което е както за пости, ако пренебрегнете млякото и маслото в нашата рецепта, така и за месоядни времена, когато се приготвя със свинско или пък заешко.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  1. 15 г прясна мая
  2. 250 мл топла вода
  3. 500 г брашно
  4. 1 ч. л. сол
  5. за пълнежа:
  6. 5 глави лук, нарязани на филийки
  7. 4 с. л. олио
  8. 1 ч. л. червен пипер
  9. ½ ч. л. чубрица
  10. ½ ч. л. сух джоджен
  11. 1 суха червена чушка, натрошена
  12. ½ ч. ч. ориз
  13. 1 с. л. кисело мляко
  14. 1 с. л. масло
  15.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се лъжица брашно и се оставя да втаса. Брашното се пресява, прави се кладенче, слагат се топлата вода, маята и солта и се замесва гладко тесто. Готовото тесто се слага в намаслена купа да втасва покрито и на топло за 1-2 часа, докато си удвои обема.

  2. 2.

    Докато тестото втасва, се приготвя пълнежът. Оризът се сварява в 1 ч. ч. вода. Лукът се слага в сгорещеното олио. Задушава се на бавен огън 5 мин. Добавят се червеният пипер, чубрицата, джодженът, сушената чушка и оризът. Посолява се на вкус.

  3. 3.

    Половината от втасалото тесто се разточва в тава, намазана с маслото. Отгоре се слага лукът и се покрива с разточена кора от останалото тесто. Надупчва се с вилица, намазва се с млякото и се слага да се пече на 180° С, или докато се зачерви.


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари