Лимонови кексчета с мак
Тестото за този сладкиш може да се изпече както в малки индивидуални формички, така и в голяма форма за кекс. Тази рецепта предлага отлично съчетание между ореховия вкус на мака, сладостта на меда и свежестта на лимона.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 280 г / 2¼ ч. ч. пресято брашно
- 3 ч. л. бакпулвер
- 120 г / ½ ч. ч. захар
- 2 яйца
- 125 мл / ½ ч. ч. прясно мляко
- 60 мл / ¼ ч. ч. олио или разтопено масло
- 100 г / ¼ ч. ч. разтопен мед
- 250 г / 1 ч. ч. заквасена сметана
- 3 с. л. маково семе
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне
- 1.
В купа се пресява брашното заедно с бакпулвера. Прибавя се маковото семе и всичко се разбърква добре.
- 2.
В отделен съд се разбиват яйцата, прибавят се захарта, медът, сметаната, млякото, маслото и лимоновата кора.
- 3.
Внимателно се прибавя сухата смес в яйчната, разбърква се добре.
- 4.
Сместа се изсипва в 12 малки формички за кексчета по 125 мл или в една голяма форма и се пече на 200°С 20-30 мин, докато забодена клечка в средата на сладкишите излезе суха.
Изстиналите кексчета могат да се намажат с глазура от 60 г крема сирене или заквасена сметана, 1 с. л. лимонов сок и ¾ ч. ч. пудра захар.