Лимонови близалки
СъставНеобходими продукти за 10 - 15 броя
- 200 г меко масло
- 200 г фина кристална захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 4 яйца
- 200 г брашно с набухватели
- за крема:
- 100 г меко масло
- 1 с. л. крем-сирене
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. лимонов сок
- 200 г пудра захар
- за украса:
- 200 г бял или тъмен шоколад
- 1 с. л. кокосово масло или слънчогледово олио
- захарно тесто или цветни захарни перли
-
клечки за близалки
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилената захар и лимоновата кора. Слага се пресятото брашно, внимателно се разбърква и се сипва във форма с диаметър 26 см. Пече се на 170˚ С за 40 - 50 мин. Охлажда се, най-добре за 1 нощ в хладилника.
- 2.
Маслото за крема се разбива с крем-сиренето и захарта. Добавят се лимоновият сок и лимоновата кора.
- 3.
Блатът се натрошава и се разбърква с лимоновия крем. От сместа се оформят еднакви топчета или други формички с помощта на силиконови или метални форми за сладки. Слагат се в хладилника за 2 часа.
- 4.
Клечките за близалки се потопяват първо в стопен шоколад и тогава се набождат в близалките. Отново се охлаждат 10 - 15 мин.
- 5.
Останалият шоколад се разбърква с кокосовото масло. В него се топват близалките и се гарнират със захарните перли и се оставят да се охладят.