Лимонов пай
От няколко години лимоновият пай вече може да се забележи и из българските заведения. Ние ви предлагаме да го направите сами. И ако последвате съветите ни ще установите, че това не е сложна задача, а резултаът ще е наистина вкусен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 250 г брашно
- ½ ч. л. сол
- 125 г студено масло, нарязано на кубчета
- 2-3 с. л. ледена вода
- за пълнежа:
- 400 мл подсладено кондензирано мляко
- 2 големи жълтъка
- сок от 2 лимона или лайма
- 1 с. л. фино настъргана кора от лимон или лайм
- За гарниране:
- 1 ч. ч. сметана
- 2 с. л. захар
- кора от лайм или лимон
Начин на приготвяне
- 1.
Най-лесно се приготвя маслено тесто в кухненски робот. Слагат се брашното и солта и се пускат да се смесят. Прибавя се маслото и роботът се пуска на пулс на висока скорост. След около 20 -25 пулса се прибавя около 35 мл ледена вода. След още няколко пулса тестото трябва още да изглежда на трохи, но когато се стисне, може лесно да стане на топка. Ако е все още сухо, се прибавя още 10 мл вода. Тестото се събира бързо на топка, увива се в найлон и се слага в хладилника за 30 мин. След това се разточва върху набрашнена повърхност на лист с диаметър около 33 см. Листът се навива около точилката и се слага във формата за печене. Дъното се притиска, оформя се борд. Дълбочината трябва да бъде поне 3 см. Излишното тесто се изрязва с ножица. Дъното се набожда с вилица, покрива се с найлон и се слага в хладилника за 30 мин. През това време фурната се загрява до 180°С.
- 2.
Лист алуминиево фолио се намазва с мазнина и с него се покрива кората. Слага се да се пече 25-30 мин. Маха се фолиото и се пече още 15-20 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.
- 3.
Разбиват се кондензираното мляко, жълтъците, сока от лимоните и настърганата кора. Сместа се изсипва в кората и се пече на 180°С около 30 мин. или докато кремът се втвърди.
- 4.
Паят се охлажда около 3 часа и се гарнира с разбитата сметана със захарта и се поръсва с лимоновата кора.
За изпичане на тестото ползвайте форма с диаметър 24 см.