Начало За нас Реклама Контакти

Лимонов пай

Снимка за Лимонов пай
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

От няколко години лимоновият пай вече може да се забележи и из българските заведения. Ние ви предлагаме да го направите сами. И ако последвате съветите ни ще установите, че това не е сложна задача, а резултаът ще е наистина вкусен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 250 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 125 г студено масло, нарязано на кубчета
  • 2-3 с. л. ледена вода
  • за пълнежа:
  • 400 мл подсладено кондензирано мляко
  • 2 големи жълтъка
  •   сок от 2 лимона или лайма
  • 1 с. л. фино настъргана кора от лимон или лайм
  • За гарниране:
  • 1 ч. ч. сметана
  • 2 с. л. захар
  •   кора от лайм или лимон

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Най-лесно се приготвя маслено тесто в кухненски робот. Слагат се брашното и солта и се пускат да се смесят. Прибавя се маслото и роботът се пуска на пулс на висока скорост. След около 20 -25 пулса се прибавя около 35 мл ледена вода. След още няколко пулса тестото трябва още да изглежда на трохи, но когато се стисне, може лесно да стане на топка. Ако е все още сухо, се прибавя още 10 мл вода. Тестото се събира бързо на топка, увива се в найлон и се слага в хладилника за 30 мин. След това се разточва върху набрашнена повърхност на лист с диаметър около 33 см. Листът се навива около точилката и се слага във формата за печене. Дъното се притиска, оформя се борд. Дълбочината трябва да бъде поне 3 см. Излишното тесто се изрязва с ножица. Дъното се набожда с вилица, покрива се с найлон и се слага в хладилника за 30 мин. През това време фурната се загрява до 180°С.

  2. 2.

    Лист алуминиево фолио се намазва с мазнина и с него се покрива кората. Слага се да се пече 25-30 мин. Маха се фолиото и се пече още 15-20 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.

  3. 3.

    Разбиват се кондензираното мляко, жълтъците, сока от лимоните и настърганата кора. Сместа се изсипва в кората и се пече на 180°С около 30 мин. или докато кремът се втвърди.

  4. 4.

    Паят се охлажда около 3 часа и се гарнира с разбитата сметана със захарта и се поръсва с лимоновата кора.

За изпичане на тестото ползвайте форма с диаметър 24 см.

Септ. 2009
Още подобни рецепти
Коментари