Летен омлет с къри
Вариациите на тема омлет са многобройни и разнообразни, но винаги е добре да се изпробва нещо ново и непознато. Ние ви го поднасяме с богата плънка от пресни зеленчуци и пикантно екзотична нотка.
СъставНеобходими продукти за 1 омлет
- 2 яйца
- 1 с. л. натрошено бяло саламурено сирене
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- 1 с. л. нарязан на ситно зелен лук, само зелената част
- 1 ч. л. къри на прах
- сол на вкус
- пипер на вкус
- за плънката:
- 1 малък домат
- ½ зелена чушка
- ½ краставица
- 1 с. л. нарязан зелен лук, бялата част
- 1 ч. л. зехтин
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Първо се приготвя плънката. Доматът се обелва, нарязва се на четвъртини, отстраняват се семките и се нарязва на малки кубчета. Краставицата и чушката също се нарязват на малки кубчета. Прибавя се лукът и всичко се подправя със зехтин, сол и пипер.
- 2.
Яйцата се разбиват леко с вилица, но сместа не бива да става хомогенна. Прибавят се нарязаният магданоз и зелен лук. Слагат се кърито, сиренето и ако има нужда, се подправя с допълнително сол и черен пипер. Всичко се разбърква.
- 3.
Тефлонов тиган се нагорещява, леко се намазва с мазнина и в него се изсипва яйчната смес. С дървена лъжица сместа се разпределя равномерно по дъното на тигана. Когато краищата позасъхнат, с помощта на шпатула започват да се отделят от стените и дъното на тигана. Омлетът не бива да прегори отдолу, отгоре не бива да е течен, а отвътре трябва да е леко влажен. Не трябва да се изсушава. Когато е почти готов, се отстранява от котлона. В тигана той продължава да се готви от остатъчната топлина.
- 4.
Омлетът се сгъва на две или на три. Преди да се сгъне, върху него се слага плънката.
- 5.
Може да се сервира с цедено кисело мляко.