Леко руло с круши и червени боровинки
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за рулото:
- 4 белтъка
- 2/3 ч. ч. ситна кристална захар
- щипка сол
- за крема:
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. л. захар
- 1 с. л. нишесте
- 1 яйца
- 1 ч. л. есенция ванилия
- 50 г студено краве масло
- за плодовете:
- 2 с. л. захар
- 1 с. л. ром или коняк
- 1 круша, обелена и нарязана на кубчета
- ½ ч. ч. пресни или замразени червени боровинки
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбиват със солта, докато започнат да се образуват меки връхчета. Прибавя се бавно захарта, при непрекъснато разбиване. Сместа се сипва в квадратна тавичка с размери 24 х 30 см, застлана с хартия за печене. Рулото се пече в предварително загрята фурна на 180°С, докато повърхността се зачерви.
- 2.
Изпеченото руло се оставя да изстине в тавата.
- 3.
Кремът се приготвя, като се разбиват заедно яйцето, нишестето и млякото. Слага се на умерен огън да заври и да се сгъсти. Прибавят се захарта и маслото, разбърква се, докато се разтопят и кремът се оставя да изстине.
- 4.
Захарта и алкохолът за крушите се слагат на огъня и се добавят боровинките. Разбъркват се, докато течността се изпари.
- 5.
Изстиналият блат се обръща върху хартия за печене, поръсена с пудра захар. Намазва се с крема и отгоре се разпределят плодовете. След това се завива на руло и се поръсва отгоре с още пудра захар.
Вариации · Заменете крушата с ананас, нарязан на малки кубчета, или със сладко от горски плодове.