Леки ягодови сладкишчета
Въобще не се учудвайте на присъствието на черен пипер в рецептата за тези симпатични сладкишчета. Комбинацията му с ягоди отдавна се смята за класическа, но освен това е безкрайно пристрастяваща и разтърсваща вкуса и обонянието.
СъставНеобходими продукти за 12 броя
- 4 листа фини кори за баница
- 1 с. л. пудра захар
- 2 щипки канела
- 1 с. л. разтопено масло
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. нишесте
- 75 мл вода
- 1 щипка черен пипер
- 400 г ягоди, нарязани на тънки резенчета
Начин на приготвяне
- 1.
Корите за баница се нарязват на крадратчета, които да покриват дъното и стените на топлоустойчиви купички или форми за мъфини. Захарта и канелата се смесват. Всяко квадратче се намазва с четка с разтопено масло и се поръсва със сместа от канела и захар. Корите се подреждат по 4 една върху друга и се притискат към формите, за да се оформят купички. Пекат се 8 мин. на 170° С, докато леко порозовеят. Охлаждат се и се изваждат.
- 2.
Захарта и нишестето се смесват, поръсват се с черния пипер, заливат се с водата, добавят се половината от ягодите и се слагат на огъня да се сгъстят при непрекъснато разбъркване. Добавят се останалите ягоди и пълнежът се охлажда.
- 3.
Преди сервиране корите се напълват с ягодовия пълнеж. Може да се гарнират и със сладолед или с бита сметана и стръкчета мента.