Лаваш
Много страни си оспорват произхода на безквасния хляб лаваш. Сред тях са Армения, Азербайджан, Турция и Иран.. Каквато и да е истината, този хляб се приготвя лесно и е чудесен с хумус, салата саалук или пък със зеленчуков хайвер.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. вода
- 1 ч. л. сол
-
1 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавя се водата и се меси 7-8 мин,, докато се получи гладко и еластично тесто.
- 2.
Тестото се покрива с кърпа и се оставя да почине 30 мин.
- 3.
Фурната се загрява на 220˚ С. Тестото се разделя на 6 топки. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 20 см. Запича се във фурната за 10 - 15 мин. Ако се зачервят много, стават доста твърди. Още горещи, се намазват с масло. Може да се запекат и на котлона в сач или тиган с незалепващо покритие от двете страни.