Кюнефе с моцарела
Турските десерти са световноизвестни, а кюнефето има особено място сред тях - то е белег за майсторството на готвача, защото правилното разпределение на времето е от голяма важност при приготвянето му.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за сиропа:
- 250 г захар
- 550 мл вода
- 1 с. л. фино настъргана портокалова кора
- 1 шушулка бурбонска ванилия
- 1 с. л. лимонов сок
- за кюнефето:
- 300 г кадаиф
- 150 г пречистено масло
- 300 г моцарела, настъргана
- 100 г маскарпоне
- 100 г рикота
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се захарта и водата и се слагат да заврат. Варят се, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се портокаловата кора, лимоновият сок и разполовената ванилова шушулка. Охлажда се.
- 2.
Кадаифът се натрошава на парчета от 1 см. Смесва се със 100 г от стопеното масло и добре се разбърква. Половината от кадаифа се притиска добре по дъното на тефлонова или алуминиева форма с диаметър 20 см.
- 3.
Моцарелата се разбърква с маскарпонето и рикотата и се сипва върху кадаифа. Покрива се с останалия кадаиф, като се притиска. Поръсва се с останалото масло. Пече се 20 - 30 мин. в загрята фурна на 180˚ С на вентилатор, докато се зачерви добре.
- 4.
Кюнефето се изважда от фурната, изчаква се 1 мин. леко да поизстине и се залива със сиропа. Поднася се топло.