Кюнефе
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г суров кадаиф
- 200 г безсолно сирене или моцарела
- 4 ч. ч. вода
- 4 ч. ч. захар
- 1 резен лимон
- 50 г краве масло
- 1 с. л. петмез от грозде* или меласа
- шамфъстък, смлян
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява и се отделят формиралите се бели протеинови частици. В чистото краве масло се слага петмезът и се оставя да изстине. С тази смес ще се намажат тавичките за печене.
- 2.
Приготвя се сироп от захарта, водата и лимона и се оставя да изстине.
- 3.
В специални метални чинийки за кадаиф или в една тавичка с незалепващо покритие, намазани с топеното масло, се слага тънък слой от суровия кадаиф, отгоре - нарязаното сирене и се покрива с кадаиф.
- 4.
Пече се в умерена фурна, докато десертът стане златист. Още горещо, кюнефето се залива с изстиналия сироп и се поръсва с шамфъстъка.
* Сгъстен чрез продължително варене гроздов сок.
Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари