Кюфтета от тиквички на пара със зелен сос
Всеизвестно е, че готвенето на пара в голяма степен пощадява полезните вещества в храната. Освен това този начин на готвене запазва и присъщата натурална свежест на зеленчуците.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г тиквички
- 2 с. л. соев сос
- 300 г сирене, натрошено
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 2 с. л. зелен лук, ситно нарязан
- 2 яйца
- 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- за соса:
- ½ ч. ч. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 50 мл зехтин
- 1 с. л. ябълков оцет
- ⅓ ч. л. сол
-
1 скилидка чесън, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се настъргват на едро ренде и се разбъркват със соевия сос. Оставят се да се отцедят в гевгир за 30 мин. и се изстискват.
- 2.
Тиквичките се смесват със сиренето, лимоновата кора, лука, яйцата, хляба и копъра. Оформят се кюфтенца.
- 3.
От хартия за печене се изрязва кръг и се слага на дъното на кошница за варене на пара. Подреждат се кюфтенцата и се слагат над вряща вода за 15 мин.
- 4.
За соса всички продукти се пасират във висок съд. Кюфтенцата се поднасят със соса.