Кюфтенца от тиквички с ориз и моцарела
Тази изкусителна комбинация от няколко обикновени продукта като тиквичките, чийто сезон вече настъпи, ориза, бялото сирене и орехите е нова, оригинална и вкусна трактовка на многобройните рецепти за зеленчукови кюфтенца, които шестват из нашия полуостров.
СъставНеобходими продукти за 18 броя
- 1 ч. ч. ориз с обли зърна
- 400 г тиквички
- 3 стръка пресен лук, нарязани на ситно
- 1 яйце
- 1 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 1 с. л. настъргана лимонова кора
- 1 топка моцарела
- сол на вкус
- за паниране:
- 6 с. л. фино смлени орехови ядки
- 1 с. л. брашно
- 2 яйца
- 120 г галета
- 2 с. л. овесени ядки
- олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се слага да се свари с 2 ч. ч. вода на слаб огън. Щом поеме цялата течност, се отстранява от огъня и се оставя плътно затворен с капак за още 10 мин.
- 2.
Тиквичките се настъргват и се изстискват много добре от водата. Смесват се с ориза, лука, босилека, лимоновата кора и яйцето. Подправя се на вкус със сол и пипер.
- 3.
Сиренето се нарязва на 18 малки кубчета. От сместа се оформят кюфтета, в които се слага по едно парче сирене.
- 4.
Кюфтетата се овалват в смлените орехи, разбъркани с брашното, потапят се в разбитите яйца и в галетата, разбъркана с овесените ядки. Слагат се в камерата на хладилника за 20 мин. и се пържат в 1 см сгорещено олио, докато се зачервят. Гарнират се с кисело мляко с босилек и чесън.