Кюфтенца от печено фиде със спанак и сирене
Оригинално пролетно ястие, което предлага едно интересно приложение на спанака. Комбинацията от фиде, сирене и листния зеленчук е гарантирано апетитна и си заслужава да се впуснете в кулинарна авантюра с нея.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 200 г фиде
- 2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. бяло вино
- 2 с. л. зехтин
- 1 червена сушена чушка, нарязана на ситно
- 200 г овче сирене, натрошено
- 200 г спанак, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 2 ч. л. лимонов сок
- 4 белтъка
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- олио за пържене
- за соса:
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. л. нарязан пресен или 1 ч.л. сушен джоджен
Начин на приготвяне
- 1.
Фидето се начупва, поставя се в тавичка и се запича на 190°С, докато придобие приятен златист цвят.
- 2.
Бульонът и виното се слагат да заврат, като се оставят да къкрят 5 мин. През това време се загряват зехтинът и чесънът, добавят се червената чушка, спанакът и фидето. Разбъркват се 20-30 сек. и се налива бульонът с виното. Всичко се оставя да покъкри 5 мин., докато се сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок. Добавят се сиренето и белтъците. Оформят се кюфтенца, които се оставят да починат в хладилника около 30 мин.
- 3.
Изпържват се в леко намаслен тиган по 3 мин. от всяка страна. Поднасят се със сос от цедено кисело мляко с чесън и джоджен.