Кюфтенца от ориз и коприва
За пореден път се връщаме на темата за кюфтенцата и има защо. Те са удобна, бърза и разнообразна храна, както си личи и от днешната рецепта - комбинация от коприва, орехи и маслини, крепко споени от силата на оризаи яйцата. Синьото сирене и пармезанът довършват тази чудесна и обла композиция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. ориз с обли зърна
- 500 г коприва или спанак
- 10 маслини, нарязани на ситно
- ½ ч. ч. орехи, счукани
- 1 яйце
- 100 г синьо сирене, настъргано
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 2 с. л. пармезан, настърган
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Оризът се измива добре и се залива с 2 ч. ч. студена вода. Слага се да заври, покрива се с капак и се оставя на много слаб огън да къкри 10-15 мин. без да се отваря. Когато попие цялата вода, се разрохква с вилица.
- 2.
Копривата се измива и се попарва във вряща вода за 2-3 мин. Изцежда се много добре от водата и се нарязва на ситно.
- 3.
Объркват се оризът, копривата, яйцето, маслините, орехите, лукът и всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оформят се кюфтенца, поставят се върху хартия за печене, поръсват се с настъргания пармезан и се запичат за 15 мин. във фурна, загрята до 190° С. Поднасят се с изцедено кисело мляко.
Препоръчани напитки: Добре охладено шардоне без дъб би било идеален компаньон за това интересно ястие.