Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца от ориз и коприва

Снимка за Кюфтенца от ориз и коприва
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

За пореден път се връщаме на темата за кюфтенцата и има защо. Те са удобна, бърза и разнообразна храна, както си личи и от днешната рецепта - комбинация от коприва, орехи и маслини, крепко споени от силата на оризаи яйцата. Синьото сирене и пармезанът довършват тази чудесна и обла композиция.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. ориз с обли зърна
  • 500 г коприва или спанак
  • 10  маслини, нарязани на ситно
  • ½ ч. ч. орехи, счукани
  • 1 яйце
  • 100 г синьо сирене, настъргано
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • 2 с. л. пармезан, настърган
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива добре и се залива с 2 ч. ч. студена вода. Слага се да заври, покрива се с капак и се оставя на много слаб огън да къкри 10-15 мин. без да се отваря. Когато попие цялата вода, се разрохква с вилица.

  2. 2.

    Копривата се измива и се попарва във вряща вода за 2-3 мин. Изцежда се много добре от водата и се нарязва на ситно.

  3. 3.

    Объркват се оризът, копривата, яйцето, маслините, орехите, лукът и всичко се подправя на вкус със сол и черен пипер. Оформят се кюфтенца, поставят се върху хартия за печене, поръсват се с настъргания пармезан и се запичат за 15 мин. във  фурна, загрята до 190° С. Поднасят се с изцедено кисело мляко.

Препоръчани напитки: Добре охладено шардоне без дъб би било идеален компаньон за това интересно ястие.

Подходящи типове вина
Юни 2010
Още подобни рецепти
Коментари