Къщичката на Хензел и Гретел
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рулото:
- 3 яйца със стайна температура
- 70 г захар на фини кристали
- 80 г брашно
- 1 с. л. стопено масло
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. ч. конфитюр от малини
- за козуначетата:
- 125 мл вода
- 7 г суха мая
- 300 г пресято брашно
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 30 мл олио
- 5 с. л. захар
- ½ ч. л. морска сол
- 1 жълтък и 1 с. л. вода за намазване
- за къщичката:
- 2 големи вафлени кори
- 100 г твърди бонбони за стъкла
- 250 г шоколад
- ягоди
- цветни бонбони
- захарни пръчки
- формичка за къщичка
Начин на приготвяне
- 1.
За рулото брашното се пресява и се смесва с ванилената захар. Яйцата се разбиват със захарта 5 мин. на висока скорост и след това още 2 мин. на ниска скорост. Брашното се добавя на три пъти, като сместа се разбърква внимателно с шпатула. Добавя се стопеното масло. Сместа се сипва в тавичка, застлана с хартия за печене, заглажда се и се слага във фурна, загрята на 180° С за 10 - 13 мин. Пече се, докато леко се зачерви повърхността. Изважда се от фурната и се покрива с алуминиево фолио. Охлажда се. Когато блатът се охлади напълно, се слага върху чиста хартия за печене, обелва се хартията от дъното и се намазва с мармалада. Разделя се на две части, които се завиват на малки рула и се слагат в хладилника. По желание може да се намажат с маслен крем и да се поръсят с кокосови стърготини.
- 2.
За козуначетата маята се разбърква с водата и се оставя да постои 5 мин. Половината от брашното се слага в купа и в центъра му се прави кладенче. В него се сипват леко разбитите яйца, жълтъци, захар, олио, сол и сместа с маята. Замесва се лепкаво тесто, като постепенно се добавя останалото брашно. Меси се 5-6 минути. Слага се в намаслена купа и се оставя да втаса, докато си утрои обема. Премесва се отново и се разделя на малки топчици, които се разточват на фитилчета с дебелина на молив и дължина 20 см. Сплитат се малки козуначета, които се слагат в тава и се оставят да втасат 20 мин. Намазват се със смес от жълтък и вода и се изпичат на 180° С за 10 - 15 мин. Охлаждат се.
- 3.
Формичката за къщичка се притиска силно по всички ръбове върху вафлените кори. Където има нужда, се изрязва с нож. По този начин се изваждат по 4 броя от всяка част.
- 4.
Счукват се твърдите бонбони и парчетата се поръсват на тънък слой върху хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 160° С, докато се стопят. Веднага се изваждат от фурната и отгоре се притискат стените с отворите за прозорци, така че “стъклата” да се покажат през отворите. Когато се охладят, се отлепват от хартията. Огледално на гърба на елементите със стъклата, с помощта на стопен и охладен до 32° С шоколад се залепват вторият идентичен елемент с отвор. Така всички части стават двойни и по-стабилни. По същия начин се слепват по две и частите на покрива. С шоколада се очертават тухли и керемиди.
- 6.
За сглобяването на къщичката се правят основи от разрязани козуначета, които се залепват за стените с шоколад. От бонбони с продълговата форма се оформя вратата.
- 7.
Елементите на къщичката се сглобяват с помощта на разтопения шоколад. На покрива се залепват половинки ягоди за керемиди. Рулото се нарязва тънко и парчетата се подреждат около къщичката. Гарнират се с плодове и захарни пръчки. Козуначетата може да се потопят в стопен шоколад и след това в цветни бонбони, за да се получат дървета.