Къри с картофи и яйца
Подправките играят съществена роля в това предложение, което е повече от логично, защото става въпрос за специалитет от индийската кухня. В него сместа от синапени зърна, кимион, куркума и кориандър преобразява до неузнаваемост варените картофи и яйца. Важен елемент е и кокосовото мляко, което придава специфичен вкус и аромат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 твърдо сварени яйца
- 600 г сварени картофи, нарязани на кубчета
- 2 с.л. олио
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч.л. синапени зърна
- 1 ч.л. зърна кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. куркума
- 4 с.л. консервирани домати, нарязани
- 400 мл кокосово мляко
- листа мента
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещеното олио се слагат синапените зърна и кимионът и се разбъркват, докато започнат да пукат. Прибавят се куркумата, кориандърът и лютата чушка. Сипват се доматите и се оставят да къкрят 2-3 мин. Налива се кокосовото мляко и щом заври, се слагат картофите и яйцата, срязани на половинки. Посолява се на вкус.
- 2.
Всичко се оставя да покъкри 7-8 мин. и се сервира с листа мента.