Начало За нас Реклама Контакти

Кугел с броколи

Снимка за Кугел с броколи
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Кугел е празнично печиво на евреите ашкенази, което по-често се приготвя от паста с яйца, но съществуват и варианти, подобни на този, който ви предлагаме.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 1 кг броколи, нарязани на розички
  • 1 ч. ч. царевица от консерва, отцедена
  • 3 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. ч. филирани бадеми
  • 3 яйца
  • 1 ч. ч. несладък корнфлейкс
  • 2–3 с. л. лимонов сок
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Броколито се слага във вряща подсолена вода за 10 мин., докато омекне добре. Отцежда се и се смачква, но не на пюре. Добре е да останат по-едри парченца.

  • 2.

    Маслото се разтопява и в него се слага брашното, бърка се 1 мин. и се добавя млякото. Разбърква се, докато се сгъсти.

  • 3.

    Броколите се смесват със соса, прибавят се царевицата, бадемите и чесънът, подправя се със сол, лимонов сок и черен пипер на вкус. Накрая се слагат яйчните жълтъци.

  • 4.

    Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се сипват в сместа с броколито.

  • 5.

    Форма с вместимост 2 л. се намазва с масло и се поръсва с натрошен корнфлейкс. Сипва се сместа, поръсва се с още корнфлейкс и се слага да се пече на 180° С за 40 мин., покрита с фолио и още 10 – 15 мин. – без фолио.
     

Заменете броколито с тиквички или карфиол.

Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари