Кугел с броколи
Кугел е празнично печиво на евреите ашкенази, което по-често се приготвя от паста с яйца, но съществуват и варианти, подобни на този, който ви предлагаме.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- 1 кг броколи, нарязани на розички
- 1 ч. ч. царевица от консерва, отцедена
- 3 с. л. краве масло
- 2 с. л. брашно
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. ч. филирани бадеми
- 3 яйца
- 1 ч. ч. несладък корнфлейкс
- 2–3 с. л. лимонов сок
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Броколито се слага във вряща подсолена вода за 10 мин., докато омекне добре. Отцежда се и се смачква, но не на пюре. Добре е да останат по-едри парченца.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се слага брашното, бърка се 1 мин. и се добавя млякото. Разбърква се, докато се сгъсти.
- 3.
Броколите се смесват със соса, прибавят се царевицата, бадемите и чесънът, подправя се със сол, лимонов сок и черен пипер на вкус. Накрая се слагат яйчните жълтъци.
- 4.
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се сипват в сместа с броколито.
- 5.
Форма с вместимост 2 л. се намазва с масло и се поръсва с натрошен корнфлейкс. Сипва се сместа, поръсва се с още корнфлейкс и се слага да се пече на 180° С за 40 мин., покрита с фолио и още 10 – 15 мин. – без фолио.
Заменете броколито с тиквички или карфиол.