Кростата с круши и амарето
![Снимка за Кростата с круши и амарето](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/61-krostata s krushi i amareto_660x430.jpg)
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за тестото:
- 250 г брашно
- 100 г фина кристална захар
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. ванилена захар
- 120 г масло
- 3 жълтъка
- за пълнежа:
- 2 големи ароматни круши
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. бяло вино
- ½ ч. ч. захар
- за крема:
- ½ ч. ч. захар
- 500 мл прясно мляко
- 40 г царевично нишесте
- 3 жълтъка
- 100 г бисквити амарети или ореховки
-
2 с. л. амарето
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява и се смесва със захарта, ванилията и солта. Слага се маслото и се стрива на трохи. Сипват се жълтъците и се оформя тесто. Завива се с фолио и се оставя 30 мин. в хладилника.
- 2.
През това време крушите се обелват и се нарязват на резени. В тиган се затряват виното, захарта и маслото. Слагат се крушите и се оставят да поврат 2 мин.
- 3.
За крема жълтъците се разбиват с ½ ч. ч. от млякото и с нишестето. Останалото мляко се кипва със захарта. Врящото мляко се налива на тънка струя в жълтъчната смес при непрекъснато разбиване. Връща се на котлона, за да се сгъсти. Сваля се от огъня и се прибавят натрошените бисквити и амаретото.
- 4.
Тестото се разточва и се слага във форма за печене с диаметър 30 см, като се оформя ръб от 2 см. Вътре се сипва пълнежът и отгоре се подреждат крушите. Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 180° С. Кростатата се сервира се студена, поръсена с пудра захар и канела.