Креп Сюзет
В света на вкусовите преживявания има произведения на кулинарното изкуство, които си спечелват нечия любов още на първата среща. Вероятно палачинките са такъв ясен обект на желанието за много хора. За тях и за всички почитатели на качествената закуска поднасяме изискано сутрешно изкушение с аристократичното име crêpe Suzette.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за палачинките:
- 4 яйца
- 2 с. л. захар
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. есенция ванилия или ванилена захар
- 3 с. л. брашно
- 60 мл прясно мляко
- 1 с. л. краве масло
- за соса:
- 2 с. л. краве масло
- 75 мл ром или коняк
- 3 с. л. светлокафява захар
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 с. л. настъргана портокалова кора
- 2 с. л. портокалов сок
- 75 мл портокалов ликьор
- 1 портокал, нарязан на филета
- изцедено кисело мляко за гарниране
- ядки за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Разбиват се много добре яйцата със захарта, солта и ванилията. Добавят се брашното и млякото, като сместа трябва да е с консистенция на олио. Оставя се в хладилника за 20 мин.
- 2.
В сгорещен тиган, намазан с масло, се изпържват 8 тънки палачинки. Сгъват се на четири.
- 3.
Маслото за соса се сгорещява в голям тиган и в него се налива конякът. Щом се загрее, сместа се запалва внимателно. Когато пламъкът изгасне, се добавят двата вида захар, портокаловата кора и портокаловият сок. Разбърква се, докато се поразтопи. Добавят се филетата от портокал и палачинките, сгънати на четири. Сипва се ликьорът, отново се фламбира и щом пламъкът угасне, се сервират с изцедено кисело мляко или сладолед и ядки.