Крем супа от целина и броколи
СъставНеобходими продукти за 4-6 порции
- 1 средно голяма глава целина
- 1 малко броколи
- 1 л вода
- 2. с. л. брашно
- 3-4 с. л. масло
- 1½ ч. ч. прясно мляко
- 1 жълтък
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Целината се обелва, броколито се почиства и двата зеленчука се нарязват на кубчета. Сипват се във врящата подсолена вода и се варят, докато омекнат. След това се разбиват с пасатор или се претриват през цедка.
- 2.
В тенджера със загрятото масло леко се запържва брашното. Разрежда се с отварата от зеленчуците и с горещото мляко. Прибавя се зеленчуковото пюре и отново се пасира. Супата се оставя да ври 5-6 мин., сваля се от огъня и по желание се застройва с разбития жълтък. Поръсва се с черен пипер и се сервира с крутони или с твърдо сварено яйце, нарязано на ситно и разбъркано със ситно нарязан магданоз.
-
Подходящи типове вина
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари