Крем от тиквички
Това фино и ефирно предястие с прекрасен деликатен вкус всъщност не е чак такова кухненско предизвикателство, така че със сигурност си струва да посветите следващото ядене на тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 500 г тиквички, нарязани на кубчета
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 200 мл течна сметана
- 3 яйца
- 2 с. л. копър, нарязан на ситно
- сол и шарен пипер на вкус
- за канапетата:
- 8 филии хляб за тостер
- 2-3 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава 3-4 мин. в загретите масло и зехтин. Добавят се тиквичките, подправят се със сол и пипер на вкус и се разбъркват, докато омекнат добре. Сипва се сметаната. Отстранява се от огъня и се пасира. Добавят се яйцата и отново всичко се пасира. Слага се копърът. Подправя се на вкус.
- 2.
Формички за мъфини или купички за суфле се намазват с масло. Напълват се със сместа и се слагат да се пекат на водна баня за 40 мин. на 160˚ С.
- 3.
Хлябът се изрязва на кръгчета с диаметъра на купичките, в които се пече кремът. Кръгчетата се намазват със зехтин и се запичат на 190˚ С, докато порозовеят. Докато са горещи, се натриват с разрязаната скилидка чесън.
- 4.
Кремът от тиквички се обръща върху чесновите канапета.